Van mijn grond af

Onderwerp van twist: een stenen speerpunt van mogelijk 11.000 jaar oud. Locatie: Malibu, een voorstad van Los Angeles. Hoofdrolspelers: het bestuur van Malibu, de eigenaresse van een kapitale nieuwe villa en archeoloog Gary Stickel.

Stickel is niet zo maar een archeoloog. Hij zou model hebben gestaan voor Indiana Jones, de avonturierarcheoloog uit de gelijknamige films. Stickel, nu 62 jaar oud, draagt inderdaad de kenmerkende breedgerande hoed, een leren jack en laarzen vol modder. Volgens een portret in The Times eerder dit jaar is hij verder net als het filmkarakter verlegen en heeft hij droge humor, maar ook iets teveel eigenwaan. In de jaren tachtig werd Stickel in Amerika een publiek figuur door een onderzoek Indiana Jones waardig. Leerlingen van de McMartin Preschool in Californië hadden beweerd dat ze door leraren, die eigenlijk satanisten waren, in tunnels onder de school ritueel waren misbruikt. Stickel vond inderdaad gangen, maar alle aangeklaagden werden toch wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Deze keer is Stickel ervan overtuigd dat hij een speerpunt gevonden heeft van de Clovis-cultuur, mogelijk de oudste cultuur van de Amerika’s. De speerpunt kwam twee jaar geleden tevoorschijn bij de bouw van een villa met Stickel als toezichthouder. Als de vondst klopt, is het de meest westelijke van de Clovis-cultuur tot nu toe.

De eigenaresse staat echter geen verder archeologisch onderzoek toe en ook het bestuur van Malibu werkt niet mee, aldus Stickel onlangs op een persconferentie. De eigenaresse heeft geen boodschap aan Dennis Stanford van The Smithsonian Institution, die de vondst echt heeft verklaard. Ze gelooft niet dat de speerpunt van haar terrein komt en zegt dat zo’n speerpunt ook gewoon op Ebay gekocht kan worden.

    • Theo Toebosch