Twijfels over Stam, Dembélé in play-off

Trainer Henk ten Cate van Ajax beslist morgen pas vlak voor de beslissende voetbalwedstrijd om een plaats in de voorronde van de Champions League tegen AZ of hij een beroep op verdediger Jaap Stam doet. Coach Louis van Gaal van de Alkmaarse club neemt rond hetzelfde tijdstip een beslissing over het meespelen van spits Moussa Dembélé.

Zowel Stam als Dembélé kampt met een hamstringblessure. „We willen wel risico met Jaap nemen”, verklaarde Ten Cate. „Maar het moet verantwoord blijven. Ik hoop dat Jaap kan beginnen.” Van Gaal: „Ik denk dat Ajax bang is voor Dembélé. Maar ik neem geen risico met hem. Hij kan spelen of niet”, aldus de coach die verder geen beroep kan doen op de geschorste Simon Cziommer.

Ten Cate mist om die reden Wesley Sneijder. „Dat is gunstig voor ons”, weet Van Gaal. ,,Wesley is internationale top. Hij is heel belangrijk voor Ajax.”

Ten Cate denkt dat zijn ploeg ook zonder Sneijder tot een goed resultaat komt. „We scoren bijna altijd voor eigen publiek. Sneijder is belangrijk maar Perez kan op die positie ook goed uit de voeten. Daarbij is een 1-0 zege genoeg.”

Voor Ajax is een goed resultaat van vitaal belang. De club uit de Arena raakte dit jaar voor 6 miljoen euro in de rode cijfers. Eerder dit seizoen becijferden de financieel specialisten dat het mislopen van de Champions League een inkomstenderving van negen miljoen euro oplevert. (ANP)