Tussen knieval en principes

De Azië-trip van Oranje laat Ruud van Nistelrooy nog aan zich voorbij gaan, maar vanaf volgend seizoen is hij weer beschikbaar voor het Nederlands elftal. Wie boog voor wie?

In augustus vorig jaar, dacht bondscoach Marco van Basten in zijn ongebreidelde vernieuwingsdrang er goed aan te doen Ruud van Nistelrooy voorlopig niet meer op te roepen voor het Nederlands elftal. Hij wilde andere spitsen, in het bijzonder Klaas Jan Huntelaar die hij eerder niet goed genoeg vond om mee te nemen naar het WK in Duitsland, voortaan het vertrouwen geven. Van Nistelrooy leek zonder ook maar een herkansing te hebben afgedaan. In Duitsland had hij zich inderdaad niet kunnen onderscheiden, al was dat deels ook het gevolg van zelfzuchtige vleugelspitsen (Arjen Robben, Robin van Persie) die hem alleen maar voor de voeten liepen door naar binnen te snijden. Na een akkefietje op de training bleef Van Nistelrooy tot zijn woede in de achtste finales zelfs op de bank. Een miskleun van de bondscoach die hem juist in de kleine ruimte tegen de hardnekkig verdedigende Portugezen goed had kunnen gebruiken. Maar nadat hij voorafgaande aan het fatale duel de inbreng Van Nistelrooy bekritiseerde op de persconferentie in Freiburg, pakte de mondige spits hem terug voor de groep op de training en dat was bij Van Basten slecht gevallen.

In de eerste oefeninterland zonder de nieuwe aanwinst van Real Madrid, kreeg Van Basten na zijn dubieuze beslissing weer eens het geluk aan zijn zijde. Tegen een veredeld Iers café-elftal had Huntelaar met twee treffers een groot aandeel in de 0-4 overwinning. Het was een kortstondig succesje van Van Basten op Van Nistelrooy. Huntelaar bleek zijn beperkingen te hebben. Een goede afmaker die de gave heeft op de juiste plek te staan voor het doel, maar geen dynamische aanvaller. Ook niet na een jaar omscholing onder trainer Ten Cate bij Ajax.

De mensen in Van Bastens staf deden hun best om het negeren van een van de beste spitsen ter wereld te verdedigen. Het was volgens hen geen argument dat Real Madrid de Brabander op 30-jarige leeftijd voor veel geld nog overnam van Manchester United. In de Spaanse hoofdstad smeten ze met geld en keken ze alleen naar namen van sterren en selecteerden niet zozeer talentvolle voetballers. Op het kerstdiner verkondigde assistent John van ’t Schip nog: „Je denkt toch niet dat Huntelaar er bij Real Madrid géén twintig intrapt?” Inderdaad denken we dat, want vermoedelijk krijgt de Ajacied daar niet eens een basisplaats.

Ondertussen zag Van Basten zijn fout wél in. En ook in de top van de KNVB begonnen bestuurders te morren. Directeur Henk Kesler had nog wel begrip voor de controverse met Van Bommel die nooit een grote inbreng heeft gehad in Oranje, maar het wegvallen van Van Nistelrooy vond hij hoogst ongelukkig. En met hem kledingsponsor Nike die miljoenen pompt in Oranje.

De bondscoach deed twee pogingen Van Nistelrooy weer over te halen. Eén keer reisde hij zelfs naar Madrid, maar daar stelde hij zich toch weer halsstarrig op. Van Nistelrooy vroeg om vertrouwen dat hij hem niet kon schenken. Voor een speler van zijn kaliber had een uitzondering gemaakt mogen worden. Uiteindelijk heeft Van Basten een knieval gemaakt, door hem nóg een keer te benaderen, en Van Nistelrooy zijn principes overboord gezet.

De spits van Real Madrid is een persoonlijkheid die het huidige Oranje keihard nodig heeft. Een fatsoenlijk mens, zonder sterallures, het zou Van Basten moeten aanspreken. Als hij niet wordt gewaardeerd, gaat hij misschien nare trekjes vertonen, maar dat brengt zijn palmares met zich mee. Van Nistelrooy scoorde aan de lopende band bij FC Den Bosch, Heerenveen, PSV, Manchester United en Real Madrid. Nu weer is hij de beste schutter van de Primera Division in Spanje met 22 treffers. Hij kan nog uitgroeien tot Europees topscorer. Van Nistelrooy zou de nieuwe leider moeten worden van Oranje. Met Wesley Sneijder in zijn rug als ideale aangever. Relatief jonge vleugelspitsen als Robben en Van Persie behoren zich voor zo’n fenomeen op te offeren in hun speelwijze. Wellicht dat de nieuwe leider van Oranje nog kans ziet Mark van Bommel over te halen zich weer beschikbaar te stellen. Dan kan Oranje toch volgend jaar met een A-elftal naar het Europees kampioenschap, in plaats van de fletse tweede garnituur.

    • Erik Oudshoorn