Televisie Voorkeur

Pinkpop 2007, met onder meer een concert van de Scissor Sisters. Zie ook verder onder MUZIEK en ook www.pinkpop.nl. Ned. 3,19.00-0.00u. 22-04-07, AMSTERDAM HMH SCISSOR SISTERS FOTO ISABEL NABUURS Nabuurs, Isabel

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Talkshow waarin personen uit de actualiteit van de dag aan tafel schuiven. Gasten vandaag zijn Antoine Bodar, die praat over het nieuwe boek van paus Benedictus XVI, Jezus van Nazareth, en zanger Gerard Joling over zijn nieuwste hit en zijn optreden met collega’s Gordon en René Froger. Ned.1, 23.10-0.05u.

documentaire

Werken bij Chanel: Wachten op Karl. Eerste deel van een vijfdelige Franse docusoap over de geboorte van een haute-couturecollectie van het modehuis Chanel, van de eerste schets van de hand van Karl Lagerfeld tot de presentatie door de mannequins op de catwalk. Ned.2, 19.50-20.25u.

Facing the truth. Eerste deel van een driedelige documentaire waarin de daders en slachtoffers uit het Noord-Ierse conflict elkaar ontmoeten, in gezelschap van bisschop Desmond Tutu. BBC 2, 20.00-21.00u.

Wat bezielt ons? Documentaire over de zoektocht naar bezieling, geluk en de zin van het leven, samengesteld door Marcel Quartel. Ned.2, 20.25-21.00u.

Florence Nightingale. De Lady met de lamp. Documentaire over Florence Nightingale (1820-1910), de tweede en laatste dochter uit een gezin dat tot de hoogste Britse kringen behoorde. Zij beschouwde het verplegen van zieken en gewonden als een ‘goddelijke roeping’ en stichtte in 1860 met publieke fondsen de Nightingale Training School for Nurses. Algemeen wordt zij beschouwd als de grondlegster van de moderne verpleegkunde. De documentaire gaat een kritische aanpak niet uit de weg en brengt de mythe Nightingale tot ware proporties terug. België 2 (Canvas), 21.05-21.55u.

0032: Nagina. Nagina en Sergei zijn een Oezbeeks koppel dat hun land, hun bezittingen en hun twee bedrijven achterliet en vertrok naar België omdat de corrupte regering en de moslimfundamentalisten hun het leven onmogelijk maakten. Ze willen de Belgische nationaliteit verwerven, en via het uitbaten van een frituur en een nagelstudio een nieuw leven opbouwen. En ze willen beider moeders uit Oezbekistan laten overkomen voor het doopfeest van Nagina én haar dochtertje. Laatste aflevering van serie over nieuwe ‘landgenoten’ in België. België 1 (Eèn), 20.45-21.30u.

Tegenlicht: Mamma please call me. Documentaire waarin het ‘transnationale’ gezinsleven wordt geportretteerd van de Filippijnse Emma, die in Londen woont, en haar twee kinderen Hannah (16) en Tsino (7) die in Manila wonen. Emma werkt samen met haar moeder als werkster en nanny – kinderverzorgster – in Londen. Zij heeft haar kinderen op de Filippijnen achtergelaten en de dagelijkse zorg voor hen overgedragen aan familieleden en nanny’s. Ze belt en sms’t veelvuldig. In de film staat de manier waarop Emma op duizenden kilometers afstand haar gezinsleven overeind probeert te houden centraal. Ook vertelt de film wat ‘globalisering’ (in telecommunicatie, arbeid en migratie) betekent voor de levens van veel vrouwen uit ontwikkelingslanden. Ned. 2, 21.00-22.00u.

muziek

Pinkpop 2007. Dolf Jansen en Giel Beelen laten op Ned.2 van 16.05-16.55u. alvast een aantal bands horen en zien die optreden op Pinkpop, het muziekfestival dat dit jaar voor de 20ste keer plaatsvind op Megaland, de voormalige draf- en renbaan van Landgraaf. Met o.a. Muse, Snow Patrol, Gabriel Rios en Amy Winehouse.Later op de avond volgt een kijkje achter de schermen in Het Klokhuis (Ned.3, 18.25-18.45u.) en vanaf 19.00u. een verder verslag met veel concerten, interviews en backstage-impressies. Optredende artiesten (onder voorbehoud) Linkin Park, 30 Seconds To Mars, Snow Patrol, Maria Mena, Five O’Clock Heroes, Korn, Evanescense, Iggy & the Stooges, Macy Gray, Wolfmother, Tom Morello, Paolo Nutini, Magic Numbers, The Kooks, Arctic Monkeys, Dave Matthews, Scissor Sisters, Maxïmo Park, Razorlight, The Fratellis, The Smashing Pumpkins & Muse. Ned.3, 19.00-0.00u.

drama

Van jonge leu en oale groond. Regiosoap uit Overijssel waarin de boerenfamilie Wildspieker centraal staat. Ned.2, 18.45-19.20u.

Sport

Roland Garros. Dagelijks verslag van de wedstrijden in het grand-slamtoernooi van Parijs te Roland Garros, (ook te zien via België 2 (Sporza), 11.00-15.30u.) Zie ook www.rolandgarros.com. Ned.1, 11.00-18.00u.,