Televisie Voorkeur

Sophie Hillebrand in de eerste aflevering van Kebab tv, live talkshow vanuit een kebabzaak ergens in Nederland. Ook met presentator Sander Lantinga. Ned. 3, 22.40-23.30u. Sophie Hilbrand Fotograaf: Anne Timmer Timmer, Anne

Actualiteiten

Nova. Portret van Hillary Clinton. En een reportage over de voorbereiding en de beveiliging van de G8-top op 8 juni in Heiligendamm aan de Duitse Oostzeekust. Ned. 2, 22.15-22.45.

Informatief

PREMtime. Prem Radhakishun probeert in Marokko bij autochtonen, remigranten en vakantiegangers te achterhalen waarom ze kiezen voor Marokko als permanente, hernieuwde of tijdelijke woonplaats. Ned. 2, 16.05-17.00u.

NCRV Natuurlijk – Wereldboom. Nieuw programma over de betrokkenheid en waardering van nieuwe Nederlanders bij natuur in Nederland. De 44-jarige Chinese kung fu-lerares Hongye Li uit Arnhem bezoekt in haar geboorteland het Stone Forest in Kunming. In Nederland voelt zij zich thuis in het boslandschap rond Kasteel Doorwerth. Ned. 2, 18.00-18.25u.

Wonderlijke wegen. In Houthem (Limburg) doet in de twaalfde eeuw Gerlach boete voor een leven vol drank en vechtpartijen. Hij vindt dat de geestelijken in het naburige klooster niet sober genoeg leven. Ned. 2, 19.00-19.30u.

Verre verwanten. Wie waren de voorouders van presentator Patrick Lodiers en activiteitenbegeleidster Karola Koetze? En waarom werden doven vroeger als dwazen gezien? En was de gemiddelde middeleeuwer werkelijk zo klein? Ned. 2, 20.10-21.05u.

Balderdash and Piffle. Serie over de geschiedenis van Britse woorden. Deze aflevering, ‘Euphemisms - The lace curtain of language’, over de vraag waarom Britten naar de ‘loo’ gaan en wanneer de term ‘glamour’ z’n onschuld verloor. BBC 2, 23.50-00.20u.

Praatprogramma

Tijd voor elkaar. Arie Boomsma praat met wielrenster Leontien van Moorsel en haar drie zussen over hun jeugd in het Brabantse Boekel. Ned. 2, 19.30-20.10u.

Het nieuwe Lagerhuis. Live debatprogramma waarin twee panels de degens kruisen met een minister. Jong staat tegenover oud: hoe groot zijn de tegenstellingen? En wat vinden zij van het kabinetsbeleid? Ned. 2, 21.05-22.00u.

Documentaire

Mega builders: Extreme elevation. In Dubai wordt het hoogste gebouw ter wereld gebouwd: de Burj Dubai. Discovery Channel, 17.00-18.00u.

Natural world: Hawaii - Message in the waves. De schildpadden, dolfijnen, monniksrobben en albatrossen aan de kust van Hawaii hebben te lijden onder het toenemend aantal toeristen. Muzikant Jack Johnson beschermt deze natuur. BBC 2, 19.25-20.05u.

Journey of man. Dr. Spencer Wells en zijn collega’s hebben de geschiedenis in onze genen gedecodeerd en pogen het definitieve verhaal van de mens te vertellen. Blijken we allemaal van één man af te stammen? National Geographic, 21.00-23.00u.

Kunst

Hoogtepunten van design: De Hoover 150. Dit model zorgde in 1908 voor een doorbraak in de geschiedenis van de stofzuiger. Niet eerder waren vorm en functies zo goed op elkaar afgestemd. Nieuw waren de lichtere motor en de aluminium behuizing. Door de populariteit van de Hoover 150 worden stofzuigers in Engelstalige landen nog steeds Hoovers genoemd. Ned. 2, 17.00-17.25u.

Nieuw in Nederland. Over een aanwinst in het Gemeentemuseum in Den Haag: een turboschelp van edelsmid Daniël Schilperoort Ned. 2, 17.40-18.00u.

The culture show. Cultureel magazine met o.a. een interview met de gebroeders Coen op het filmfestival in Cannes. En wat was de rol van pubs in de Britse cultuur? BBC 2, 20.15-21.05u.

Cinema.nl: Cannes 2007. Verslag van het Filmfestival van Cannes. Interviews met sterren en regisseurs en recensies en sfeerreportages. Ned. 2, 23.55-00.25u.

Muziek

Festival Classique, Grote componisten en musici bezochten in voorbije eeuwen de hofstad. Een muzikale wandeling langs bekende en verstilde plekjes in Den Haag. Ned. 2, 17.25-17.35u.

The seven ages of rock. Zevendelige documentaireserie over de historie van de popmuziek. Afl. 2: White light, white heat: Art rock. Rock werd in de loop van de jaren zestig een vehikel voor kunstenaars als Andy Warhol, die met The Velvet Underground experimenteerde. BBC 2, 22.05-23.05u.

Sport

NOS: Compilatie 25 jaar FBK Games. Terugblik op 25 jaar Fanny Blankers Koen Games. Ned. 1, 14.30-15.00u. Live verslag van de FBK Games: Ned 1, 17.00-19.50u.