Televisie Overige films

The Horse Soldiers (John Ford, 1959, VS). Cavaleriewestern. Ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog blijken Unie-officieren John Wayne - vandaag precies 100 jaar geleden geboren - en William Holden verschillend tegen de oorlog aan te kijken. Zij moeten een spoorlijn in het Zuiden saboteren. BBC 2, 14.25-16.20u.

True Grit (Henry Hathaway, 1969, VS). John Wayne kreeg eindelijk zijn (enige) Oscar voor de rol van eenogige marshal Rooster Cogburn die een meisje (Kim Darby) te hulp schiet dat op zoek is naar de moordenaars van haar ouders - maar eigenlijk voor zijn hele oeuvre. BBC 2, 16.20-18.25u.

Parenthood (Ron Howard, 1989, VS). Bitterzoete comedy toont hoe slopend het ouderschap kan zijn. Observaties van een viertal gezinnen zijn een feest van herkenning, ondanks sentimentele slotscène. Net5, 17.20-19.35u.

Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985, VS). Innemende filmfantasie over een jongen (Michael J. Fox) die door de tijd naar de (ironisch-nostalgisch geportretteerde) jaren vijftig reist en zijn terugkeer bijna bederft doordat hij per ongeluk de romance tussen zijn toekomstige moeder en vader dwarsboomt. Kreeg twee vervolgen. België 1, 21.20-23.15u.

Scream 2 (Wes Craven, 1997, VS). Gewiekst vervolg op griezelhit uit 1996 neemt volgens het principe van het Droste-blik het fenomeen sequels onder de loep en waagt zich zelfs aan een standpunt over de maatschappelijke invloed van filmgeweld. Veronica, 22.00-0.20u.

Thelma and Louise (Ridley Scott, 1991, VS). Avontuurlijke, ‘feministische’ comedy is een roadmovie vol aangename overdrijving. Na een aanrander te hebben doodgeschoten, groeien voortvluchtige Geena Davis en Susan Sarandon uit tot misdadige heldinnen. RTL5, 22.30-0.50u.

My Little Eye (Marc Evans, 2002, GB/F/CDN). Britse horrorfilm is een griezelvariant op Big Brother. Vijf Amerikaanse twintigers laten zich een winter lang in een huis opsluiten, zonder contact met de buitenwereld. Al snel blijkt dat niet alleen de deelnemers zich extremer gedragen dan op televisie, ook de organisatie weet van wanten. RTL7, 22.40-0.20u.

The War Zone (Tim Roth, 1999, GB/I). Krachtig en subtiel debuut van acteur Roth is ten onrechte nooit in Nederland uitgebracht. Brits arbeidersgezin in winters Devon probeert incestrelatie tussen vader en dochter te verdoezelen. Fel realistisch en nooit te sentimenteel. België 2, 23.05-0.45u.

Mad Dog and Glory (John McNaughton, 1993, VS). Robert De Niro geeft magnifiek gestalte aan de schuchtere Wayne, een verlegen politieman die van een gangster (Bill Murray) een ongebruikelijk cadeautje krijgt. Prachtige onsentimentele romance waarin de regisseur toont hoe ongewoon gewone mensen kunnen zijn. Ned. 3, 23.30-1.05u.

Training Day (Antoine Fuqua, 2001, VS). Denzel Washington kreeg Oscar voor hoofdrol van corrupte rechercheur die even hard steelt en even veel drugs gebruikt als de criminelen die hij geacht wordt op te sporen. In verdienstelijke genrefilm leidt hij de nog ongerepte agent Ethan Hawke door de beruchtste wijken van Los Angeles. BBC 1, 23.45-1.05u.

The Station Agent (Thomas McCarthy, 2003, VS). Een buitenbeentje ontmoet nog een paar buitenbeentjes op een afgelegen locatie en samen worden ze gelukkiger dan ze alleen ooit geweest zijn. Met een hoofdrol voor dwergacteur Peter Dinklage. BBC 2, 23.55-1.35u.

O diabo a quatro (Alice de Andrade, 2004, Brazilië). Sociaal bewogen komedie over 17-jarig meisje dat de aandacht van een ‘foute’ surfer probeert te trekken. Ned. 3, 0.25-2.10u.