Televisie Film van de dag

Jacques Tati als postbode François in de door hemzelf geregisseerde film Jour de fête (1949).

Jour de fête. Twee maanden geleden kopieerde Rowan Atkinson weer schaamteloos een hele scène uit Jacques Tati’s eerste speelfilm Jour de fête in de tweede Mr. Bean-film, Mr. Bean’s Holiday. Hierin wint Mr. Bean een reis naar Frankrijk, maar moet hij nog wel even bij de Côte d’Azur zien te komen als hij de trein mist.Dan volgt het Tati-moment, met dezelfde camerastandpunten en zelfs dezelfde fiets, een oude, zware postbodefiets, zoals Tati die ook had. Bean en Tati fietsen op deze zware fiets vrolijk fluitend en schijnbaar zonder al te veel inspanning een zwoegend wielerpeloton voorbij dat flink op de pedalen staat. Van de zijkant gefilmd, zodat de grap het best tot zijn recht komt. Plagiaat, zou je zeggen maar niemand viel er over. Tati speelt in deze film de postbode François die zijn postbezorging wil moderniseren à la de Amerikanen. Slecht idee.(Jacques Tati, 1949, F), 13.40-14.55u.

André Waardenburg