Televisie Film van de dag

Scène uit Monpti (1957) met Romy Schneider en Horst Buchholz.

Mädchen in Uniform en Mon-pti. Begin juli begint een groot zomerprogramma rond de Oostenrijkse actrice Romy Schneider in het Filmmuseum en Filmhuis Den Haag. Schneider werd wereldberoemd met de Sissi-trilogie en kreeg een zoet imago waar ze nooit meer van afkwam, wat ze ook probeerde. Ze wist al snel dat ze iets anders wilde dan nog een vierde Sissi-film maken, zoals de producenten graag zagen. Tussendoor maakt ze eerst Monpti, een diep melancholisch liefdesverhaal, daarna speelde ze in de remake van Mädchen in Uniform de rol van de leerlinge die verliefd wordt op haar strenge lerares. Ter herdenking van haar 25ste sterfdag zendt de ARD deze twee films uit, een goede gelegenheid om alvast warm te lopen voor het retrospectief, waarin ook de films uit haar Franse periode te zien zijn.(Géza von Radványi, 1958, D/F), ARD, 11.00-12.40u.; (Helmut Käutner, 1957, D), ARD, 0.30-2.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg