Salluzi-Lechner

CD WERELDMUZIEK

De Argentijnse bandoneonspeler Dino Saluzzi en de Duitse celliste Anja Lechner speelden tien jaar geleden samen op het veelgeprezen Kultrum-project. Het grote verschil tussen die en deze nieuwe cd is dat Lechner toen optrad als lid van het Rosamunde Quartet en nu met Saluzzi een duo vormt. Een vrijheid die benut wordt voor het maken van muziek die varieert tussen dansend en zwevend zonder te malen om maatstrepen of metronoom. ‘Rubato’ wordt dat wel genoemd, een aanpak die in volksmuziek heel gewoon is maar hier wordt toegepast op geschreven composities, voor 90 procent van de hand van Saluzzi. Alleen het titelstuk Ojos Negros is van bandoneon-collega Vincente Greco. Dit stuk is tevens het enige dat door ‘beat’ en ‘gebaren’ sterk aan tango refereert. Bij de rest kan men mijmeren wat men wil, als bij orgel-improvisaties in een kerk als de doorgaans strenge voorganger van het ritueel even de teugels wil laten vieren.

Frans van Leeuwen

Dino Saluzzi-Anja Lechner: Ojos Negros (ECM 1991). Distr. Challenge

    • Frans van Leeuwen