Riis moet gele trui inleveren

Oud-wielrenner Bjarne Riis (43) moet zijn gele trui van de Tour de France van 1996 inleveren, nu hij heeft bekend destijds doping te hebben gebruikt. Dat vindt de Internationale Wielerunie (UCI). Officieel blijft de Deen winnaar omdat zijn daad is verjaard. „Het symbool van de zege moet hij afstaan”, stelde de UCI gisteravond in een verklaring. „Hij moet de volle verantwoordelijkheid voor zijn overtredingen nemen.”

Riis onthulde gisteren op een persconferentie in Kopenhagen dat hij als wielrenner doping heeft genomen. „Ik heb epo gebruikt”, zei hij. Dat betrof de periode 1993-1998. Even later bleek dat hij ook andere verboden stimulerende middelen heeft gebruikt, zoals groeihormonen en ontstekingsremmers.

Het is de eerste keer dat een oud-Tourwinnaar toegeeft dat hij zijn zege mede door doping heeft behaald. „Mijn trui ligt in een doos in de garage, en je kunt hem zo op komen halen”, zei Riis nog voordat de UCI de trui opeiste.

Riis is de zevende renner uit de ploeg van Telekom die deze week dopinggebruik bekende, en de zesde uit de negen leden tellende ploeg die in 1996 de door hem gewonnen Tour reed. Ook twee artsen van de ploeg die epo verstrekten, bekenden deze week.

De afgelopen jaren was Riis, ook in de Tour, actief als manager van het Deense CSC. Het is niet duidelijk of die ploeg (met de Nederlander Karsten Kroon) doorgaat met sponsoren, en zo ja, of Riis in functie kan blijven. Afgaand op de reactie van Tourdirecteur Christian Prudhomme is Riis niet welkom bij de start van de Tour in Londen: „Riis heeft de Tour bezoedeld.”

Riis: pagina 11