Polen en Tsjechië tegen CO2-plan EU

Warschau/Praag, 26 mei. Polen en Tsjechië hebben gisteren afzonderlijk van elkaar aangekondigd dat ze bij het Europese Hof beroep zullen aantekenen tegen de door de Europese Commissie opgelegde beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Slowakije zette deze stap al eerder. Tsjechië mag tussen 2008 en 2012 nog 86,8 miljoen ton CO2 per jaar uitstoten; nu is dat nog 97,6 miljoen ton, maar de Tsjechen wilden juist meer: 101,9 miljoen ton. Polen ging wel akkoord met een lagere uitstoot, van 285 ton jaarlijks naar 260 ton. Maar de Commissie heeft de Poolse limiet op 208,5 ton CO2gesteld. Polen is door zijn vele kolengestookte centrales een van de grootste vervuilers van Europa. De Oost-Europese landen vinden dat ze om hun communistische verleden meer tijd nodig hebben. De strikte normen van de EU schaden de economieën, stellen ze. De Europese Commissie heeft al laten weten niet van de gestelde doelen te willen afwijken.