Pinksterdag

Borrelhapjes:1 rijpe Galiameloen150 - 200 gram rauwe of Ardennerhamcocktailprikkers1 komkommer125 gram Hollandse gepelde garnalen100 gram chorizoworst100 gram gevulde olijven met piment2 eetlepels Japanse gember (of 6 gemberbolletjes)150 gram carpaccio of rookvlees 1 zakje kleine (borrel)kroepoek

Rheden telt zevenentwintig landgoederen en u kunt ze op Eerste Pinksterdag allemaal aflopen. Zie voor het programma www.landheervooreendag.nl. Het Dierens Harmonie Orkest speelt u vrolijk toe. Op landgoed Rhederoord staat een koetshuis dat tegenwoordig dient als restaurant. Daar zwaait chef-kok Eric van Veluwen zijn biologisch verantwoorde scepter. U kunt er uw wandeling beginnen met lekkere hapjes. Om in de sfeer te komen, hier vier hapjes van mijn hand, in een oogwenk gemaakt.

Als eerste een combinatie van meloen met rauwe ham – welbekend, maar nu anders gepresenteerd dan gewoonlijk. Halveer de meloen en haal het zaad weg. Draai met een meloenboor balletjes uit het vruchtvlees. Vouw plakken ham losjes op in ringvorm en plaats in het midden van elk rondje een bolletje meloen. Steek fruit en ham vast met een prikker.

Dan het tweede hapje. Schil de komkommer en snijd hem in plakken van ongeveer twee centimeter dik. Schep met een theelepeltje een deel van het zaad weg uit het midden van elke plak en schep garnalen in de holte.

Ten derde: wikkel of rol plakjes chorizo om olijven. Vastzetten met een prikker.

Japanse gember is gemarineerd, pikant van smaak, lichtroze van kleur en bekend van sushi. U kunt ook de in Nederland meer gebruikelijke gemberbolletjes nemen en die in stukjes snijden, maar de smaak is dan anders. Wat het vlees betreft, vraag de slager het te snijden in dunne, kleine plakjes of halveer ze. Leg de kroepoek op een schaal en op elk stuk wat vlees en gember. Direct serveren, want anders wordt de kroepoek zacht.

Annelène van Eijndhoven