Partij Ierse leider staat nu op winst

Het ziet er naar uit dat de Ierse minister-president Bertie Ahern na de algemene verkiezingen van donderdag afstevent op een derde ambtstermijn. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten en uit exitpolls. De centrum-rechtse regeringscoalitie onder leiding van Aherns partij behaalde circa 44 procent van de stemmen. De centrum-linkse oppositie bleef steken rond de 36 procent.

De officiële einduitslag zou naar verwachting vandaag bekendgemaakt worden. Leider Pat Rabbite van de sociaal-democratische Labourpartij leek zijn nederlaag gisteren al te erkennen. Hij zei dat Ahern (55) waarschijnlijk nog eens vier jaar taoiseach (premier) blijft.

Ierland kent een parlementair systeem van evenredige vertegenwoordiging via kiesdistricten. Met de nu bekende uitslagen koerst Aherns partij Fianna Fáil richting 81 van de 166 zetels in de Dail (Lagerhuis). Mogelijk wordt dit nog meer, en verwerft ze een parlementaire meerderheid. Met 41 procent van de stemmen was het resultaat gelijk aan dat van 2002.

Haalt Fianna Fáil geen meerderheid dan zal Ahern op zoek moeten naar een coalitiepartner. De andere partij in de huidige coalitie, Progressive Democrats (PD), daalde ruim een procentpunt tot 2,7 procent, wat acht zetels zijn.

Haar leider, vice-premier en minister van Justitie Michael McDowell, heeft in zijn eigen kiesdistrict verloren. Hierdoor heeft hij geen zetel meer in de Dail en kan hij niet terugkeren in het kabinet. Hij stapt uit de politiek. „Ik houd van mijn land, ik heb grootse plannen met mijn land. Maar mijn tijd in het openbaar bestuur is over”,zei hij gisteren. Premier Ahern werd in zijn district met gemak herkozen.

Fine Gael, de grootste partij in het centrum-linkse oppositieverbond haalde 27,1 procent (31 zetels). Partners de Greens en Labour haalden respectievelijk 4,9 procent (6 zetels) en 10,3 procent (20 zetels). De nationalistische Sinn Féin komt uit op 6,7 procent (5 zetels). (Reuters, BBC, AP)