Ook beleggers jagen op banken

Beleggingsadviseurs, óók die van ABN Amro, spelen in op de onrust in de Europese bankensector. In welke bank moet de beleggers nu stappen, en in welke juist niet?

Het zat er dik in, natuurlijk. Dat andere banken handel proberen te winnen nu de situatie rond de grootste bank van Nederland zo onzeker is.

Sinds de overnamestrijd rond ABN Amro eind februari uitbrak, is de concurrentie opvallend veel actiever geworden op de advertentiemarkt. Ze lokken klanten, personeel en beleggers. De Franse bank Crédit Agricole koopt grote stukken krantenpagina op om bij het Nederlands publiek bekend te worden. De Triodos Bank heeft tv-presentatrice Hanneke Groenteman ingehuurd om op de radio te roepen: „Ik ben mede-eigenaar van een bank die niet te koop is.” En vermogensbeheerder Theodoor Gilissen lanceerde deze week een nieuw product om beleggers mee te laten profiteren van de met ABN Amro ingezette consolidatie in de Europese bankensector. Wervingsslogan: „Voor wie bankovernames wél gunstig zijn”.

De European Banking Opportunity Note borduurt voort op het rapport dat analist Gert-Jaap Kraan in april publiceerde over de voordelen voor beleggers van de op handen zijnde nieuwe fusie- en overnamegolf onder Europese banken. Kraan analyseerde tientallen banken en maakte een selectie van vijftien stuks, die hij beschouwt als potentiële overnameprooi.

Deze banken, van het Belgische Dexia tot de Zweedse Nordea Bank, zijn door de ballotage gekomen op basis van criteria als achterblijvend koersrendement en lage waardering. De Britse Lloyds TSB Group is de grootste achterloper van de groep, met een rendement van 25,4 procent in de afgelopen tweeënhalf jaar. Nog afgezien van het Nederlandse SNS Reaal, maar die heeft pas een jaar een beursnotering.

In de begeleidende brochure stelt Theodoor Gilissen dat het voor beleggers gunstiger is om met hun mandje van 15 mee te doen, dan zelf in individuele banken te beleggen. „Hoe zorgt u ervoor dat u niet net die ene kandidaat in portefeuille heeft die niet wordt overgenomen?”

Maar ook de bankiers van Theodoor Gilissen kunnen ernaast zitten. De inschrijving van de Note sloot vorige week vrijdag. Twee dagen later vond de eerste grote bankovername in Europa plaats: het Italiaanse Unicredit biedt 22 miljard euro op landgenoot Capitalia. In het bod zit een premie van bijna 25 procent op de gemiddelde koers van Capitalia in de afgelopen drie maanden. „Niet op kaart!”, zou François Boulangé roepen.

„Het gaat ons er niet zozeer om om gelijk te krijgen in wie er wel en niet wordt overgenomen”, verdedigt analist Kraan zich. „Bovendien zat die premie al voor een groot deel in de koers van Capitalia Die was de laatste maanden al flink opgelopen. Reden voor ons om die niet op te nemen.”

Wie het rapport van Kraan leest („premies van 30 procent zeker haalbaar”) en gelooft in het consolidatiescenario, zou denken zich geen buil te kunnen vallen in de Europese bankensector. Volgens analist Ivo Luiten van Iris, het onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco, ligt het genuanceerder. Ja, er zijn er zeker interessante overnamekandidaten – „al hebben wij nog geen lijstje gemaakt” – maar de recente koersstijgingen „vallen reuze mee”. In de laatste dagen moest hij voor een interessante koerssprong in de Verenigde Staten kijken: Citibank steeg 4 procent. „De rest is niet zo spannend op dit moment.” Capitalia noemt Luiten een incident.

Vermoedelijke overnameprooi, voor zowel Theodoor Gilissen als Iris, is de Nederlandse SNS Reaal Groep, dat sinds mei vorig jaar aan de Amsterdamse beurs genoteerd staat. Na flinke koersschommelingen staat het aandeel na een jaar per saldo op een akelig rendement van 0 procent. De bank kampt met krimpende rentemarges. Maar anders dan concurrenten had SNS zich daar tot de tweede helft van vorig jaar niet goed tegen afgedekt. Inmiddels, zegt analist Luiten van Iris, is dat verbeterd, waardoor de winstgevendheid van de bankverzekeraar weer kan stijgen. En daarmee het aandeel. Iris mikt op 20 euro, waar SNS nu iets boven de 17 staat.

Afgezien van het renteprobleem, waar alle banken last van hebben, blijft SNS een interessante overnamekandidaat. Luiten: „SNS Reaal is relatief klein en dus betaalbaar.” Huidige beurswaarde: nog geen 4 miljard euro.

Risico voor beleggers die korte ritjes op Europese banken willen maken, is dat bij elke overname een bijna standaardmechanisme op gang komt: de prooi stijgt, de koper daalt. Zie Unicredit, die zijn koers zag dalen na het bericht van zondag. En zie ook Barclays, de vriendelijke bieder op ABN Amro. De koers van de Britse bank staat onder druk sinds het een indicatief bod uitbracht in april.

Opvallend is dat ook ABN Amro zelf vorige week een beleggingsproduct op de markt bracht dat inspeelt op het alom verwachte opnieuw schudden van de kaarten in de financiële wereld: het Europese Banken Double Up Certificaat. „Verwacht u dat de aandelen uit de Europese bankensector het komende jaar zullen stijgen?”, werft de folder. Een korte termijneffect dat tot medio mei volgend jaar de Dow Jones-index voor Europese banken volgt.

Geen mandje dus met alleen overnamekandidaten. Daar zit hem, volgens Theodoor Gilissen, meteen het nadeel. Analist Kraan: „ABN Amro volgt dus ook de consolidators, de kopers. En je weet wat daarmee gebeurt als zij een overname aankondigen.”