Miljoenenschuld NTGent valt mee

Rotterdam, 26 mei. De miljoenenschuld die directeur Johan Simons in anderhalf jaar tijd heeft opgebouwd bij Belgische toneelgroep NTGent, valt mee. De schuld bedraagt 2,4 miljoen euro, drie ton minder dan verwacht. Bovendien was de oude schuld die nog openstond toen Simons in 2005 aantrad, geen half miljoen, maar anderhalf miljoen euro. Simons heeft dus in twintig maanden maar 9 ton teveel uitgegeven. Dat bleek donderdag tijdens een vergadering van de raad voor bestuur waar de directeur zich verantwoordde voor de geldproblemen. Tot een vertrouwensstemming kwam het niet; al eerder had het bestuur zijn vertrouwen in Simons bevestigd. Simons wil het tekort terugdringen door de 106 arbeidsplaatsen terug te brengen tot 86. Inmiddels is twee mensen ontslag aangezegd. In het seizoen 2008-2009 maakt het gezelschap slecht één of twee grote voorstellingen, in plaats van zes à zeven. Bestaande voorstellingen wil Simons langer doorspelen, en hij wil minder gastspelers inhuren. Volgens dagelijks leider Kurt Melens wordt er niet gesnoeid in de internationale producties, omdat die juist relatief goedkoop zijn - door de bijdragen van buitenlandse partners - en veel geld opleveren door langdurig langs rijke buitenlandse festivals te toeren.