Ismaël Lo: Sénégal Wrasse

Ismaël Lo: Sénégal Wrasse 183 Distr. Lc music

Ismaël Lo:SénégalWrasse 183Distr. Lc music

De ‘Bob Dylan van Senegal’ wordt hij wel genoemd. Wat zijn harmonica- en gitaarspel betreft mag dat ooit terecht zijn geweest maar als singer/songwriter is Ismaël Lo (1956) na een kwart eeuw op de podia helemaal ‘zijn eigen man’. Dat wil zeggen een moderne Afrikaan die zijn geld vooral in Frankrijk en Spanje verdient.

Dat hij enkele liedjes in het Frans zingt is dus niet toevallig, evenmin als het flamenco-lijntje in het springerige ‘Wakhal’. Dat Ismaël Lo een doorknede wereldmuzikant is, blijkt ook uit de reggaestukken en de soms opduikende latin-ritmiek.

De titel Sénégal lijkt dus meer een goedmakertje van een emigrant dan een vlag die de lading dekt. Slechts een handvol stukken wordt uitgevoerd in de mbalax-stijl die zo karakteristiek is voor dit land dat, economisch gezien, steeds meer een gammel bootje naar het westen betekent. Maar aan mooie muziek mankeert het niet: luister naar het dansende ‘Manko’ en de bedwelmende ballad ‘Yaye Boye’.

FRANS VAN LEEUWEN