Internet Weblog van de dag

Püüüscht püüüü. Als je goed luistert, hoor je dat alles geluid geeft, schrijven Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes op het weblog Briefkaart uit Vertalië. Over het obscuur klinkende vakgebied ‘onomatopeegrafie’, het op schrift stellen van klanknabootsing, vertellen ze over de moeilijkheid van het beschrijven van geluid: „De onsmakelijkste geluiden zijn het bekendst (burp! prutprut! pwèèp! smaksmak! splettâh! prwoâârt!) Maar mensen kunnen zich ook op hun hoofd of achter de oren krabben, zeker een betekenisvol geluid, maar hoe schrijf je het op?” Hulp komt uit onverwachte hoek: „Striptekenaars hebben van de nood een deugd gemaakt en een heel scala aan verletterde geluiden ontwikkeld. Soms zijn ze vrij simpel, krabkrab voor het krabben, plons voor een onvrijwillig bad”.

Maar: „Deze stripconventie is allerminst internationaal.” Want wie had gedacht dat het geluid voor slapen, bij ons weergegeven als ‘Zzzz...’, desgewenst met zaag en boomstam, in Duitsland wordt beschreven als ‘Püüüscht püüüü’? Gelukkig heeft het vertaalduo een tip.

www.nrc.nl/vertalie