Geen Europa, geen trainer, dus geen geld

Met de weigering van Co Adriaanse om trainer te worden lopen de voorbereidingen van Feyenoord op het nieuwe seizoen in de war. Ook op financieel gebied.

De komende weken zijn beslissend voor een goede start van het volgende seizoen. Dat zei financieel directeur Onno Jacobs van Feyenoord een maand geleden. Hij doelde daarmee niet alleen op de play-offs om Europees voetbal, maar ook op de zoektocht naar een nieuwe trainer en nieuwe geldschieters. Die zijn nodig om de kern voor de voetbaljaargang 2007/2008 aanzienlijk te kunnen versterken.

Vier weken later is bij Feyenoord heel veel gepraat, maar concrete resultaten zijn er nog niet. Interim-coach Leo Beenhakker slaagde er niet in de club naar het UEFA-Cuptoernooi te leiden. Voor het eerst sinds 1990 is Feyenoord daardoor volgend jaar niet in Europa actief.

Ook de zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach ter vervanging van de opgestapte Erwin Koeman verloopt stroef. De belangrijkste kandidaat, Co Adriaanse, haakte gisteren af. Volgens Feyenoord wegens ‘persoonlijke redenen’, wat de betrokkene via zijn zaakwaarnemer ontkent. Hij haalt professionele en voetbaltechnische redenen aan.

De beslissing van de 59-jarige coach is een streep door de rekening van Feyenoord. De directie heeft nog met geen enkele andere kandidaat serieuze gesprekken gehad, waardoor de club het hele proces opnieuw moet beginnen.

Bovendien had de club de onderhandelingen met Adriaanse bewust gelekt. Niet alleen omdat een redacteur van het weekblad Voetbal International de delegatie van Feyenoord vorige week had betrapt bij de gesprekken in Donetsk, waar Adriaanse toen nog trainer was van Metallurg. Maar ook en vooral om vertrouwen te wekken bij fans en potentiële geldschieters.

Want zeker dat laatste kan Feyenoord goed gebruiken. De club mist al enkele jaren de inkomsten uit de lucratieve Champions League en staat wegens de wankele financiële toekomst nog steeds onder curatele bij de voetbalbond KNVB. Jacobs kwam eind vorige maand met een begin van oplossing. Feyenoord zoekt geldschieters voor een Talent Pool met zeven spelers. Voor 250.000 euro worden die financiers voor 25 procent mede-eigenaar van de spelers, en delen ze ook in eventuele opbrengsten uit transfers. Daarnaast zoekt de club een twintigtal financiers die ieder duizend certificaten van aandelen kopen van 1.000 euro per stuk. Die twee modellen moeten Feyenoord 20 tot 25 miljoen euro opleveren om te investeren in nieuwe spelers.

Jacobs had de afgelopen weken bijna dagelijks gesprekken met kandidaat-geldschieters, maar niemand hapte concreet toe. Financiers nemen contact op met elkaar en kijken de kat uit de boom. Het mislopen van Europees voetbal deed de zoektocht van Feyenoord uiteraard geen goed. Zowel goede spelers als geldschieters gaan liever een verbintenis aan met een succesrijke club, of in elk geval met een club die een redelijk uitzicht heeft op succes.

De weigering van Adriaanse en het verschil in uitleg over de reden daarvoor dreigt de zoektocht naar ‘de zak vol geld’ verder te dwarsbomen. En de tijd dringt. Over een maand moet er een nieuwe selectie staan, met een nieuwe trainer.

De aanstaande voorzitter Dick van Well zei vorige maand dat hij bij zijn komst als commissaris in januari al met 2-0 achterstond. Het lopende seizoen was sportief en financieel bijna niet meer te redden. Voor het dubbele play-offduel met FC Groningen klonk het nog stoer dat de toekomst van Feyenoord niet afhing van één seizoen Europees voetbal. Maar als een nieuwe trainer en financiers nog lang op zich laten wachten, dreigt Feyenoord ook het komende seizoen met een achterstand op de concurrentie te moeten beginnen. En blijft van het beloofde perspectief op een betere toekomst op korte termijn weinig meer over.