Funky ondertonen

MEEZINGPUNKLIEDJES: 1990s Foto Roger Sargent Sargent, Roger

1990s Cookies Rough Trade/Konkurrent

Schotse popmuziek is meestal net zo gloomy als de lucht boven Glasgow. Zie de melancholie van Belle and Sebastian, de apocalyptische ontladingen van Mogwai of de sombere heftigheid van The Jesus & Mary Chain.

Sinds Franz Ferdinand is er een nieuw soort frivoliteit over de Schotse popmuziek neergedaald. Opeens waren daar The Fratelli’s, The View en nu ook 1990s, een band die de artrock-wortels van Franz Ferdinand deelt (zanger/gitarist Jackie McKeown en bassist Jamie McMorrow zaten samen met Alex Kapranos in The Yummy Fur) maar die een frisse losbandigheid in de mix gooit.

Géén ‘The’ en géén apostrof, meldt de kopregel van hun Myspace-site nadrukkelijk. Ook muzikaal kleedt het trio 1990s zijn elementaire punkrock met funky ondertonen uit tot het noodzakelijke minimum. Bas, gitaar, drums en volborstige samenzang dienen maar één doel: meezingen met de leukste tekstregels sinds ‘I predict a riot’ van Kaiser Chiefs en ‘Man I hate your band’ (Little Man Tate). ‘You’re supposed to be my friend’ is er zo één, eindeloos herhaald aan het eind van een lied dat eigenlijk nergens over gaat.

Opvallend aan 1990s is dat ze het Britse popverleden voor lief nemen en inspiratie zoeken bij de Newyorkse proto-punkgroepen van eind jaren zeventig. Met name Richard Hell & the Voidoids zijn ruim vertegenwoordigd in de licht hysterische zang van McKeown en de snijdende gitaarriffs, in de beste gevallen net zo explosief als die van Voidoid Robert Quine. Het intro van ‘You made me like it’ klieft zich door de ether en heeft de luisteraar al gewonnen voordat het onweerstaanbare ah-ah-ah-koortje zich aandient. Debuutalbum Cookies telt een dozijn luchtige stampnummers zonder een saai moment. Kermisdeunen en feestrockers in overvloed, met dwarse humor (‘My cult status keeps me fucking your wife!’) en onomwonden odes aan drank en drugs. Onzin om er over uit te wijden; het enige wat vermeld moet worden is dat het vrolijke nonsenswoord ‘boogaloo’ niet meer zo goed op een rockplaat paste sinds ‘All the young dudes’ van Mott The Hoople.

JAN VOLLAARD

1990s spelen 1 juni met mede-Schotten We Are The Physics en Mother and the Addicts op het Glasgow Calling-festival in Paradiso, Amsterdam.