Elke partij mag agent inzetten

Alle politieke partijen in de gemeenteraad van Almelo mogen eenmalig achttien uur politietijd inzetten. De fracties mogen zelf bepalen of de politie in die tijd bijvoorbeeld extra gaat surveilleren bij coffeeshops of rond sluitingstijd gaat posten bij cafés. De activiteiten moeten wel passen bij de speerpunten die voor de lange termijn zijn vastgelegd in Almelo, zoals bestrijding van drugsoverlast en overlast door jongeren.

De politie in Almelo wil zo de afstand tussen de politiek en de politie te verkleinen. „Politici zijn geneigd om ad hoc te reageren. Ze gaan meteen vragen stellen als er ergens een keer overlast is door drugshandel. Wij maken langetermijnkeuzes en ik hoop dat we meer begrip voor elkaar krijgen”, aldus districtschef Roeland Groen. Bijna alle fracties willen gebruikmaken van het aanbod, denkt hij.

Groen heeft één negatieve reactie van een fractielid gekregen, die zich afvroeg „hoe dit kan als wij nooit ergens tijd voor hebben”. Daar gaat het precies om, zegt hij. „Ze zullen zelf merken hoe lastig het is prioriteiten te stellen.”