Doorstart voor Lundia

De fabriek van meubelfabrikant Lundia maakt een tijdelijke doorstart. Met ongeveer de helft van de tachtig werknemers blijft meubelfabriek Oosten Industries in Varsseveld tot het einde van het jaar draaien. Daarna besteedt Lundia de productie van zijn houten stellingkasten zeer waarschijnlijk uit aan een bedrijf in Roemenië.

Afgelopen dinsdag liet het bedrijf de fabriek failliet verklaren door de rechtbank in Zutphen. Ook sloot Lundia negen van de 24 winkels. Die blijven definitief dicht.

De meubelproducent raakte in financiële problemen door de gestegen houtprijs. In tegenstelling tot sommige andere meubelfabrikanten gebruikt Oosten kwaliteitshout in plaats van reststukken. Van de tweehonderd medewerkers kunnen ongeveer honderd bij Lundia blijven. Vorig jaar voerde het bedrijf ook een reorganisatie door, waarbij dertig ontslagen vielen.