Die Gezeichneten

Koor van De Nederlandse Opera, figuranten Fotograaf: A.T.Schaefer Schaefer, A.T.

Bij de Nederlandse Operregisseert Martin Kusej de opera Die Gezeichneten (1918) van de Duits-joodse componist Franz Schreker, een extreem gevisualiseerd beeld van de onmenselijke, gewelddadige oerdriften van de mens na de ontdekking van de psycho-analyse door Sigmund Freud.

„De Nederlandse Opera en het Koninklijk Concertgebouworkest realiseren een schrikwekkende hellevaart naar de krochten van de menselijke geest [-] eindigend in een bloederig ‘massaker’. [-] Ingo Metzmacher staat hier voor het Koninklijk Concertgebouworkest dat zich laat beluisteren als het uitzonderlijke opera-orkest dat Riccardo Chailly in 2004 achterliet. Een betere muzikale uitvoering lijkt onmogelijk.”

Kasper Jansen, 21 mei 2007

Muziektheater Amsterdam t/m 19/6. Res.: 020-6255455. Radio 4: 26/5 19.30 uur