Brazilië moet fles vaker laten staan

Brazilianen, die bekendstaan om hun voorliefde voor het drinken van ijskoud bier op het strand en wier nationale cocktail caipirinha bekend is bij barmannen tot in de verste uithoeken van de wereld, moeten minder gaan drinken. Dat althans is het nieuwste voornemen van de pas aangetreden maar reeds zeer uitgesproken Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Jose Temporão.

Brazilië (190 miljoen inwoners) heeft na de VS, China en Duitsland de grootste biermarkt ter wereld. President Luiz Inácio Lula da Silva staat bekend als groot liefhebber van bier en van cachaça, de suikerrietlikeur die in de caipirinha gemixt wordt met ijs en limoen. Volgens onderzoek van Temporão’s ministerie drinkt een kwart tot een derde van de Braziliaanse mannen echter te veel.

„We gaan het consumeren van alcohol niet aan banden leggen – drinken is maatschappelijk geaccepteerd”, zei minister Temporão deze week. „Onze strategie is het beperking van de schade, niet verbieden.” Hiertoe zal hij binnenkort een grote anti-alcoholcampagne lanceren.

Een van de belangrijkste doeleinden wordt het terugdringen van het gebruik van alcohol in het verkeer. Daartoe zal in het Congres wetgeving worden ingediend die het tankstations verbiedt nog langer drank te verkopen. Weggebruikers krijgen verder te maken met meer alcoholcontroles en hogere boetes. En reclame van biermerken zal aan strengere regels worden gebonden.

Temporão baarde in april opzien door te pleiten voor een debat over de huidige abortuswetgeving. Hij zei de discussie uit de morele en religieuze context te willen halen en voortaan op medische gronden te debatteren. Hij deed deze oproep slechts enkele weken voordat paus Benedictus XVI een bezoek bracht aan het katholieke Zuid-Amerikaanse land.

En deze maand had Temporão een belangrijke rol in het Braziliaanse regeringsbesluit aidsremmers goedkoper op de markt te brengen. Lula verbrak per decreet de patenten op het medicijn Efavirenz, dat hierdoor ruim de helft goedkoper wordt. De Amerikaanse farmaciereus Merck, die het medicijnpatent bezit, zei dat dit de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in gevaar brengt.

Temporão had daar geen boodschap aan: „Deze maatregel moet de hele bevolking toegang bieden tot de medicatie. [..] We vechten voor eerlijke prijzen.” (Reuters)