Azië-trip?

Diverse internationals hebben zich afgemeld voor de oefenduels die het Nederlands elftal in juni speelt in Azië. Geblesseerd, geen zin of te moe. Zinvolle oefenstage na het voetbalseizoen?

Nol de Ruiter, voormalig assistent-bondscoach Nederlands elftal: „Als er zoveel spelers niet bij zijn, heeft zo’n trip geen nut. Het heeft geen zin om te oefenen als de vaste selectie niet compleet is [om uiteenlopende redenen ontbreken Van Persie, Van der Sar, Robben, Babel, Emanuelson en Zenden]. De bondscoach kan er niks aan doen. Voor hem is het niet makkelijk. De clubs spelen tegenwoordig zoveel wedstrijden dat het voor de spelers niet vol te houden is. Nu worden er weer allerlei jongens opgeroepen om de groep rond te breien. Ik hoorde dat Slory [aanvaller van Excelsior, debutant in selectie Oranje voor Azië-trip] wordt opgeroepen. Toch een jongen die in een latere fase waarschijnlijk niet meer geselecteerd wordt. En zo zijn er wel meer geweest de afgelopen jaren.’’

Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International en tv-analist: „Ik heb de zin van deze Azië-trip nooit begrepen. Je weet dat je er na een lange competitie geen enkele speler plezier mee doet. Ik heb de indruk dat de helft van de blessures gesimuleerd is, omdat de spelers er geen zin in hebben. Het heeft geen zin om in deze samenstelling te oefenen. Dit is geen representatief team, maar een B-elftal. Als Nederlands elftal sta je zo in je hemd. Het Nederlands elftal gaat nu geld verdienen met spelers die door de clubs betaald worden. Als je pech hebt, lopen een of meer spelers tijdens de oefentrip een blessure op. Dat risico bestaat na een lang seizoen.’’

Henk Kesler, directeur betaald voetbal KNVB: „Of deze trip te veel van het goede is na de competitie en play-offs, vind ik geen bijster intelligente vraag. Dat is een achterhaalde discussie. Als Ajax had gekund, waren ze zelf ook op een tripje gegaan. Wij moeten niet zeuren in Nederland. In juni spelen veel andere landen kwalificatiewedstrijden voor het EK. Die spelers hebben toch ook een zwaar seizoen gehad? Dit is een ontspannen trip, want er staan geen punten voor EK-kwalificatie op het spel. Met Van der Sar is afgesproken hem zo nu en dan even te ontzien. Hij is wat ouder en speelt in de zware Engelse competitie. En Seedorf heeft gezegd hem toch op de lijst te zetten voor het geval zijn vrouw eerder bevalt. Niemand heeft afgezegd met een smoes. Het is zeker zinvol om met deze selectie te oefenen; het geraamte van het elftal staat er. Uit het oogpunt van publicitaire waarde heeft deze trip ook zin. Het Nederlands elftal is wereldwijd nog steeds populair. Deze trip is Oranje-promotie in het buitenland en is voor de KNVB commercieel ook interessant.’’

Lloyd Vandenberg, voorzitter supportersvereniging Oranje: „Wij zouden eerst meegaan, maar het gaat om zo’n klein gezelschap dat we als supportersvereniging geen toegevoegde waarde hebben. Het is ook een tiendaagse trip waarin maar twee wedstrijden [tegen Zuid-Korea en Thailand] worden gespeeld. Er is minder animo onder supporters om mee te gaan. Hoe serieus je deze trip moet nemen, weet ik niet. Of deze oefenwedstrijden goed zijn voor de effectiviteit van het spel, is de vraag met alle afzeggingen. Voor de spelers is het ook moeilijk, vlak voor de vakantieperiode. Maar voor hen is het een leuk reisje dat goed kan zijn voor de verhoudingen. Een beetje ontspanning na het seizoen moet er ook zijn, na alle kritiek en commentaren van de 16 miljoen bondscoaches in Nederland.’’

Wim Jonk, oud-international: „Goh, houden jullie je daar nog mee bezig? Ik heb het niet zo gevolgd. Je moet deze trip niet al te serieus benaderen. De spelers zitten er na het seizoen ook niet echt op te wachten, lijkt me. Het zal wel een beetje een luchtig tripje worden, waarbij niet zoveel wordt getraind. Voor de saamhorigheid tussen de spelers kan zo’n trip goed zijn. Commercieel gezien ook. Als je zoveel spelers mist, hebben de coaches de mogelijkheid om andere dingen uit te proberen. Maar voor het oefenen van automatismen tussen de vaste spelers is het natuurlijk minder.’’

    • Pieter de Vries