Alison Krauss: A Hundred Miles or More

Alison Krauss: A Hundred Miles or More Rounder 0-11661-0555-2

Alison Krauss:A Hundred Miles or MoreRounder 0-11661-0555-2

Hemels is haar stem, maar altijd afstandelijk. En licht als een veer danst de strijkstok over haar fiddle. Al sinds haar dertiende, nu twintig jaar geleden, maakt Alison Krauss de ene prachtige plaat na de andere. Met haar groep Union Station, bestaande uit de absolute top van instrumentalisten, gaf ze bovendien aan het bluegrassgenre een ongeëvenaard chique uitstraling. Maar al die muzikale perfectie deed na al die tijd verlangen naar wat meer hart, en wat minder hersens.

Aan die wens komt Krauss hier enigszins tegemoet. De grenzen van bluegrass – geen drums; geen elektrische instrumenten – worden genegeerd, en er zit meer variëteit in de liedjes. Duetten met Sting, met James Taylor, met Nashville hat act superstar Brad Paisley; een opname met The Chieftains; een song van Elvis Costello. Het verbluffende is dat Krauss in alle omstandigheden zichzelf blijft. Met één uitzondering: eindelijk gaat ze vocaal een keer uit haar dak, in ‘Lay Down Beside Me’.

BART JIPPES