AFM vraagt uitgebreide uitleg van VEB

Beurswaakhond AFM is bezig met een onderzoek naar acties van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in de biedingsstrijd rond ABN Amro. De AFM eist gedetailleerde informatie van de VEB.

Dit heeft de VEB gisteren gezegd. De organisatie heeft op haar website de brief openbaar gemaakt die de Autoriteit Financiële Markten op 18 mei stuurde en het antwoord van de VEB hierop.

De AFM stelt in de brief, onder de noemer ‘strikt vertrouwelijk’ gericht aan VEB-directeur Peter Paul de Vries, een aantal zeer specifieke vragen. De toezichthouder wil een overzicht van de contacten die de VEB heeft onderhouden met instellingen of personen die bij het biedingsproces betrokken zijn voor de periode van 1 september tot 18 mei. Ook wil het rekeningnummers van VEB-werknemers en informatie over de wijze waarop de VEB de geheimhoudingsplicht van werknemers waarborgt.

De beleggersorganisatie speelt een prominente rol in de overnamestrijd rond ABN Amro. De belangrijkste actie was dat zij de bank succesvol daagde voor de Ondernemingskamer om te eisen dat de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle eerst ter goedkeuring aan aandeelhouders wordt voorgelegd. Door de uitspraak is er onzekerheid over de overname.

In een reactie op de website van de VEB schrijft De Vries dat het gezien de rol van de VEB niet verwonderlijk is dat de AFM aanklopt. Maar De Vries stelt dat de VEB volledig autonoom heeft gehandeld en zich bijvoorbeeld niet heeft ingelaten met hedgefonds TCI, de activistische belegger die de strijd om ABN Amro in gang zette met een boze brief. „De VEB heeft niet in het schuitje van TCI plaatsgenomen. De VEB heeft niet voor het opbreken van ABN Amro gestemd”, schrijft De Vries.

„Over rekeningnummers van medewerkers beschikken we niet, tenzij men wil weten waar het salaris naar wordt overgemaakt”, aldus De Vries, die verder schrijft dat de VEB zelf heeft bijgehouden wanneer er mogelijk een risico van voorwetenschap sprake was en dat medewerkers niet in aandelen hebben gehandeld.

De AFM wilde gisteren geen reactie geven op de publicatie van de brief. De toezichthouder wilde ook niet zeggen of het alleen kijkt naar de VEB of dat de brief aan de VEB onderdeel is van een breder onderzoek naar de biedingsstrijd rond ABN Amro.