Activisten Iran: hulp Nederland riskant

Iraanse activisten willen niet dat Nederland opnieuw 15 miljoen euro vrijmaakt ter bevordering van de vrije pers in Iran. Volgens hen brengt die steun hun werk in Iran juist in gevaar. Het Iraanse bewind verdenkt Nederland ervan het geld te gebruiken om het huidige regime te ondermijnen. Verscheidene activisten zijn gearresteerd en ondervraagd.

Shadi Sadr, een Iraanse activiste voor vrouwenrechten, noemt het „gevaarlijk” als Nederland weer geld beschikbaar zou stellen. Sadr zegt dat het geld een excuus is geworden voor het regime om tegenstanders op te pakken. Zij zat in maart twee weken vast, waarbij ze herhaaldelijk werd ondervraagd over het Nederlandse budget voor Iran. Sadr is niet betrokken bij de elf Nederlandse projecten waarover de subsidie is verdeeld.

De Iraanse conservatieve krant Kayhan is een campagne begonnen tegen Nederlandse activiteiten in Iran en mediaprojecten in Nederland gericht op Iran. Volgens de krant werken „Nederlandse spionnen” actief aan de „val van het Iraanse regime”.

Het Nederlandse geld voor Iran is in 2004 voor het eerst beschikbaar gesteld op voorstel van de Kamerleden Karimi (GroenLinks) en Van Baalen (VVD). Binnenkort neemt de Kamer een beslissing over verlenging van de steun.

In een reactie meldde Van Baalen gisteren dat Nederland juist moet doorgaan met het mediaprogramma „omdat democratisering tot een democratische regimechange leidt en daarmee verregaande sancties en een eventuele militaire interventie voorkomt”. Kamerlid Harry van Bommel (SP) zegt echter dat er nog eens hard nagedacht moet worden over het programma als dat mensen in gevaar brengt. „Primair is de Iraanse regering fout, maar Nederlands geld mag niet tot arrestaties leiden.”

de kleine duivel: pagina 45

    • Thomas Erdbrink