Weigering opdracht in Uruzgan bestraft

Een 21-jarige militaire tolk is vanochtend door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot 200 uur taakstraf en één maand voorwaardelijke militaire detentie. De tolk heeft opzettelijk werk geweigerd tijdens zijn uitzending naar de Afghaanse provincie Uruzgan, zo oordeelt de militaire kamer.

De tolk weigerde radiogesprekken van de Talibaan af te luisteren. Volgens de rechtbank heeft dit „rechtstreekse” en „onmiddellijke” gevolgen gehad voor de veiligheid van de Nederlandse missie in Uruzgan. Doordat de tolk stopte met afluisteren was er „wellicht minder informatie over de Talibaan beschikbaar”, aldus de rechter.

De tolk zei dat de werkdruk onbehoorlijk hoog was in Uruzgan en dat hij zijn werkzaamheden om die reden op sommige momenten heeft gestaakt. Dat hij soms dubbele uren zou moeten draaien, was hem tijdens zijn opleiding nooit verteld, aldus de vertaler.

De rechtbank accepteert dit verweer „niet als [een] geldige reden om een dergelijke belangrijke dienstverplichting te weigeren”.

De tolk, Soleiman T. uit Bergambacht en geboren in de Afghaanse hoofdstad Kabul, zei tijdens de zitting dat hij bang was voor represailles tegen zijn familie, die nog in Afghanistan woont, als de Talibaan ontdekte dat hij ze afluisterde. De rechtbank concludeert dat de tolk dit niet tijdig kenbaar heeft gemaakt aan zijn meerdere.

De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Militairen die dienst weigeren hangt een celstraf van maximaal twee jaar boven het hoofd.

Er lopen op dit moment nu nog twee zaken van andere dienstweigeraars.