Weekboek 21

WeekBoek werkt samen met http://papierenman. blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en /of op www.nrc.nl/boekenblog

Dikkertje Dap is mooiste versje van Annie Schmidt

Nederlanders vinden Dikkertje Dap het mooiste versje van Annie M.G. Schmidt. Dat is de uitkomst van een wedstrijd die werd georganiseerd naar aanleiding van de jaarlijkse Annie M.G. Schmidtweek. De deelnemers konden hun stem uitbrengen op een van de 347 versjes uit de verzamelbundel Ziezo, maar ook een vrije keuze was mogelijk. Dikkertje Dap kreeg 18 procent van de 6.000 stemmen, al werd het naar verluidt wel een nek-aan-nekrace met Ik ben lekker stout. Dat liedje voerde tot woensdag de tabellen aan, „maar toen stormde Dikkertje de trap op”, aldus een woordvoerster van uitgeverij Querido. (DL)

Van Niekerks roman Agaat dubbel bekroond

De Zuid-Afrikaanse schrijfster Marlene van Niekerk heeft onlangs de twee belangrijkste Zuid-Afrikaanse Akademie-prijzen ontvangen voor haar roman Agaat. Naast de Herzogprijs, de meest prestigieuze prijs voor oorspronkelijk Afrikaans werk, ontving ze ook de Engelbrecht-prijs, die om de vijf jaar toegekend wordt voor het beste literaire werk in welk genre dan ook. Dit najaar zal Niekerk op uitnodiging van het Fonds voor de Letteren een half jaar in Nederland verblijven als Writer in Residence. (TJ)

Polen zien een spion in Ryszard Kapuscinski

De onlangs overleden Poolse schrijver en globetrotterreporter Ryszard Kapuscinski is in zijn land het voorwerp van een verdachtmakingscampagne en wordt er postuum afgeschilderd als een „communistische spion”. De Poolse editie van Newsweek beweert dat Kapuscinski in de jaren zestig en zeventig tijdens zijn buitenlandse reizen onder een hoedje speelde met de communistische geheime politie. Kapuscinski is de laatste van een reeks prominente Polen die als communisten worden afgeschilderd. Volgens critici wordt deze heksenjacht vanuit het conservatieve regime-Kaczynski gestuurd. (DL)

Nieuwe avant-garde poëziestroming: Flarf

In Amerika doet een nieuwe poëziestroming van zich spreken, genaamd Flarf. Flarfpoëzie bestaat uit een collage van Google zoekresultaten. Onlangs verscheen My Angie Dickinson, de tweede Flarfbundel van een van de voortrekkers van het genre Michael Magee. Magee’s nieuwe bundel is gebaseerd op gegoogelde woorden en zinsdelen uit gedichten van Emily Dickinson, gecombineerd met de frase ‘Angie Dickinson’, een Amerikaanse actrice. (RK)

Het echte hoofd van de oude Goethe

Van de Duitse literaire reus Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) zijn verschillende portretten en bustes bekend. Germanisten van over de hele wereld breken er zich al decennialang het hoofd over in hoeverre deze afbeeldingen waarheidsgetrouw zijn. Onderzoekers van de Klinik für Strahlentherapie in het Duitse Mönchengladbach hebben nu aan die twijfels een einde gemaakt, zo meldt Die Welt van 18 mei j.l..

Goethe liet in 1807 op 58-jarige leeftijd een masker van zijn gezicht maken. Maar in de dagboeknotities van een beeldhouwer uit Weimar was sprake van een tweede masker uit 1816. Er werd zelfs beweerd dat er ook bij Goethes overlijden een dodenmasker werd gemaakt. Met behulp van computertomografie (ct-scans) is duidelijk geworden dat het masker uit 1807 twee eeuwen lang opnieuw én opnieuw werd gebruikt. En vaak met enige vrijheid werd geïnterpreteerd. (DL)

Website van de week: www.recensieweb.nl

De studenten van recensieweb.nl mogen in hun handen knijpen met de onlangs door het VSB-fonds verstrekte subsidie. De geheel vernieuwde site, waar inmiddels meer dan vierhonderd recensies op staan, oogt zeer professioneel en manoeuvreert als een nieuwe BMW. Ook degelijk zijn de recensies zelf, geschreven door letterenstudenten van de Universiteit van Amsterdam. Verrassend: het in de dagbladbijlagen gemangelde Komt een vrouw bij de dokter van Kluun werd op recensieweb.nl lovend besproken: ‘niet soapachtig of pathetisch’, vond Daan Stoffelsen. (RK)

Met bijdragen van Dirk Leyman, Toef Jaeger en Reinier Kist