Verdachte gewoonte

Er zijn landen waar een dierentuindirecteur achter de tralies verdwijnt of op straat staat na een Bokito-incident. In Nederland gelukkig niet. Waarschijnlijk. Maar zijn we niet doorgeslagen naar de andere kant? In onze dierentuinen zetten we bordjes met opvoedkundige aanbevelingen. Staar de apen niet aan. Bemoei je niet met hen. Dat maakt ze nog neurotischer dan ze al zijn.

Goed advies. Maar de timing is een beetje verkeerd, dunkt me. Het heeft toch de reuk van: eigen schuld, dikke bult. Wie aanpapt met een macho als Bokito kan op klappen rekenen.

De vrouw die door de gorilla werd aangevallen, was misschien fout bezig, maar dat neemt niet weg dat elke apenkijker zich veilig mag wanen. Men moet er van op aankunnen dat de sloot breed en de muur hoog genoeg is. Nu staat het slachtoffer onder verdenking. Dat wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar de link is snel gelegd. Wat is dat toch voor gewoonte? Dat we aangerande vrouwen, filmmakers en iedereen die zijn ongezouten mening geeft in het beklaagdenbankje zetten. Laten we zo niet de verkeerden boeten?