VEB wil onderzoek naar rol DNB in bankenstrijd

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil laten onderzoeken of De Nederlandsche Bank (DNB) een onbevooroordeelde positie inneemt in de overnamestrijd rond ABN Amro. De VEB heeft daartoe een verzoek ingediend bij EU-commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt), zo meldde de beleggersvereniging gisteren.

President Nout Wellink van DNB zei vorige maand een bod op ABN Amro door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander „sterk risicoverhogend” te vinden. Een eventueel voorstel van deze groep banken richting ABN Amro beoordeelt de toezichthouder dan ook „met grote nauwgezetheid”. Wellink leek hiermee een voorkeur uit te spreken voor een overname van ABN Amro door één solide financiële partij, en wars te zijn van een deal waarbij drie concurrerende banken zijn betrokken. De VEB wil nu weten of DNB de Britse bank Barclays en het drietal „fair en gelijkwaardig” behandelt.

Op de uitspraken van Wellink kwam al eerder Europese kritiek. Minister Wouter Bos van Financiën probeerde de zaak te sussen door te stellen dat sprake was van „een vervelend misverstand”. Volgens Bos zou Wellink hem hebben verzekerd dat hij objectief en onbevooroordeeld is.

Het is uiteindelijk aan Wouter Bos als minister van Financiën om een verklaring van geen bezwaar af te geven als een bank in andere handen komt. Bos zal daarvoor om advies vragen bij DNB. De centrale bank let er als toezichthouder vooral op of de banken financieel solide genoeg zijn om aan de verplichtingen tegenover hun klanten te voldoen.

Een woordvoerder van DNB liet gisteren weten „het bericht voor kennisgeving te hebben aangenomen”. (ANP)