Van Nistelrooy terug bij Oranje

Ruud van Nistelrooy is vanaf volgend voetbalseizoen weer beschikbaar voor het Nederlands elftal. Dat heeft bondscoach Marco van Basten vandaag in Zeist meegedeeld bij de presentatie van de selectie voor de oefentrip naar Azië. Van Basten zei dat hij en de spits van Real Madrid, momenteel topscorer in Spanje, een goed telefoongesprek hadden gevoerd en dat de basis er weer is om in de toekomst met elkaar samen te werken.

Van Nistelrooy raakte na het wereldkampioenschap vorig jaar in Duitsland buiten beeld bij Oranje. Hij maakte Van Basten verwijten over diens selectiemethode en raakte in onmin met de bondscoach. Twee eerdere pogingen tot verzoening mislukten.

Voor de vriendschappelijke wedstrijden van Oranje tegen Zuid-Korea en Thailand is Andwelé Slory door Van Basten geselecteerd. De spits van Excelsior, die volgend seizoen voor Feyenoord speelt, debuteert in de selectie van het Nederlands elftal. Oranje vertrekt dinsdag voor een tiendaagse trip naar Azië. Op 2 juni speelt het elftal in Seoul tegen Zuid-Korea, vier dagen later volgt in Bangkok de ontmoeting met Thailand.

Ook Mario Melchiot maakt de reis naar Azië mee. De 30-jarige verdediger van het Franse Stade Rennes zat voor het laatst in juni 2005 bij de spelersgroep van het Nederlands elftal.

Feyenoorder Romeo Castelen is eveneens terug in Oranje. Hij speelde eind 2005 voor de laatste keer een duel voor Nederland. Arjen Robben, Clarence Seedorf, Edwin van der Sar en Boudewijn Zenden hebben om uiteenlopende redenen afgezegd voor de oefenstage. (ANP)