Thales verkoopt elektronicatak niet

De verkoop van de elektronica-afdeling van Thales Nederland, de producent van defensiesystemen in Hengelo, is na anderhalf jaar onderhandelen van de baan. Het defensiebedrijf wilde de productie van elektronica en mechanica uitbesteden, maar gisteren bleek dat de beoogde koper niet akkoord gaat met de strikte voorwaarden die Thales stelt.

Thales wilde zeggenschap houden over het innovatieve gedeelte van de afdeling die de elektronica van radarsystemen produceert. „De controle over de technologische ontwikkeling is te belangrijk voor ons”, zegt de woordvoerder van het Twentse bedrijf. Met wie Thales in onderhandeling was, wil hij niet zeggen. De elektronicadivisie wordt nu opnieuw geïntegreerd en er komt een nieuw investeringsplan. „Wij zien dit niet als slecht nieuws”, aldus de woordvoerder.

De afdeling mechanica, waar ook ongeveer 150 mensen werken, blijft wel in de verkoop staan. De productie van de kleinste onderdelen van radarsystemen vergt minder technologische kennis. Op de lange termijn heeft die afdeling daarom minder toegevoegde waarde voor Thales en zou uitbesteding goedkoper zijn.

Vorig jaar werden andere afdelingen van Thales Nederland al getroffen door bezuinigingen. Toen schrapte het bedrijf uit Hengelo 329 van de 2.000 banen. Die bezuinigingen waren het gevolg van een daling van de hoeveelheid werk. Productie van onderdelen van radarsystemen wordt door klanten (overheden) steeds vaker uitbesteed aan producenten in eigen land. Ook zijn de componenten van radaronderdelen steeds goedkoper en kant-en-klaar te verkrijgen. De orderportefeuille is wel stabiel volgens Thales: de komende twee jaar heeft het bedrijf nog voor 1 miljard euro aan bestellingen lopen. De radars worden vooral gebruikt voor marineschepen. Thales exporteert circa 90 procent van zijn productie.

Thales Nederland is sinds 1990 onderdeel van de Franse Thales Groep, een internationale organisatie met 60.000 werknemers in dertig verschillende landen. Daarvoor was het bedrijf, dat toen Hollandse Signaalapparaten heette, in handen van Philips. Vooral in de jaren tachtig, ten tijde van de Koude Oorlog, waren radarsystemen in trek: toen telde het bedrijf 5.500 werknemers.