Thais in Holland

Sinds mijn reis naar Thailand vind ik het niveau van Thaise restaurants bij mij in de buurt nogal teleurstellend. Nu ik weet hoe zinderend, aromatisch en fris alles kan smaken, komen hun soepen, curry’s, satés en salades op mij erg verhollandst over. Bovendien zie je op iedere menukaart dezelfde bekende gerechten staan.

Ik ben verwend, ja. En dit is mijn straf, denk ik. Of vergis ik me? Zijn er in Nederland restaurants waar je echt goed en authentiek Thais kunt eten? Laat het me weten op www.nrc.nl/kokenetc.

Geen restaurant, maar wel een plek waar ik me onlangs eventjes terugwaande in het land van koning Bhumibol is de Olmenhorst in Lisserbroek, een nogal Hollandse plek voor zo’n ervaring. Tussen de bloeiende tulpenvelden en appelboomgaarden schoof ik aan de table d’hote van Nelleke Launspach. Zij volgde in Bangkok een opleiding bij Blue Elephant, een wereldwijde keten van chique Thaise restaurants. Daar leerde ze koken volgens de principes van de Royal Thai Cuisine. De gerechten uit deze traditionele hofkeuken zijn over het algemeen milder dan wat er bijvoorbeeld op straat gegeten wordt, en vaak erg arbeidsintensief door de speciale snijtechnieken en elegante versieringen.

Dat laatste geldt niet voor deze salade van gegrilde eend. Het recept is voldoende voor 2-4 personen, afhankelijk van de rest van het menu. Nelleke serveerde er een groene en een rode curry, zeebaars met karamelsaus, een papajasalade en jasmijnrijst bij. Vloeibare tamarinde is een geconcentreerde tamarindestroop, in potten te koop bij toko’s. Je kunt ook extra dik tamarindewater maken zoals gisteren beschreven.

Reserveren voor Nellekes table d’hote, of voor haar kooklessen, doe je door te mailen naar nelleke.launspach@planet.nl.

1 flinke eendenborst

90 g palmsuiker

1½ eetlepel Thaise vissaus

3 eetlepels lichte sojasaus

2 eetlepels vloeibare tamarinde (toko)

1 grote gedroogde rode peper (toko)

2 langwerpige sjalotten, in ringen

Verwarm een grilpan gloeiend heet. Maak met een scherp mesje een inkeping tussen het vetvel en het vlees van de eendenborst en trek het vel er in één beweging af. Grill de eendenborst 6 à 7 minuten aan elke kant en laat afkoelen.

Maak de saus door twee eetlepels water te verwarmen en daarin de palmsuiker te laten oplossen. Voeg de vissaus, sojasaus en tamarinde toe, laat het mengsel 5 minuten koken en daarna afkoelen. Snijd het eendenvel in reepjes en bak ze uit in een koekenpan. Laat de krokante stukjes uitlekken op keukenpapier. Bak in het vet achtereenvolgens de peper en de sjalotringen en laat beide afkoelen op keukenpapier. Snijd de eendenborst in dunne plakken en rangschik ze op een schaal.

Schenk er de saus over en garneer met de uitgebakken stukjes eendenvel, krokante sjalot en verkruimelde peper.

Wat is volgens jou het beste Thaise restaurant in Nederland? Praat mee op nrc.nl/kokenetc. Volgende week: aardbeien