Televisie Voorkeur

De sketchshow Little Britain toont de ‘puinhoop van het moderne leven’ en alles wat fout, slecht en vreemd is aan de Britten en Groot-Brittannië. Little Britain is een surrealistisch paralleluniversum, bevolkt door excentriekelingen en sociale mislukkelingen, die wonen in een stadje met rare straatnamen. Het veel bekroonde programma is in Engeland een grote televisiehit. Met o.a. Matt Lucas en David Walliams. Ned.3, 22.55-23.30u. scene uit de tv-serie Little Britain FOTO: BBC Matt Lucas David Walliams

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met Edwin Huizing, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland over het plan voor een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met minister-president. Ned. 1, 18.35-18.50u.

Netwerk. Aandacht voor de 75-jarige Afsluitdijk, met de vraag of die bij het stijgen van de zeespiegel en de opwarming van de aarde nog wel voldoende bescherming kan bieden. Verder een verslag van de strijd rond het Nationaal Historisch Museum. Steeds meer gemeenten dingen mee naar dit prestigieuze project: na Den Haag, Amsterdam en Arnhem willen nu ook Utrecht en Nijmegen het museum hebben. Ned.2, 20.25020.50u.

Nova. Interview met directeur Poulus van het adoptiebureau Meiling, dat door de Indiase autoriteiten wordt beschuldigd van kinderdiefstal, aandacht voor het generaal pardon en voor de uitgave van een prentenboek over Multatuli's Woutertje Pieterse, getekend door Jan Kruis. Ned.2, 22.15-23.00u.

Cinema.nl: Cannes 2007. Verslag van het filmfestival in Cannes. Ned.2, 23.50-0.15u.

documentaire

The chewing gum war. De grootste snoepfabrikant ter wereld, Cadbury, begint een kauwgomoorlog tegen de grootste kauwgomproducent, Wrigley. De verkoop van kauwgom groeit drie keer zo snel als die van chocolade en daarbij gaat het om zeer aanzienlijke bedragen. Ter gelegenheid van de introductie van de eerste kauwgom van Cadbury wordt in de documentaire een onderzoek gedaan naar de strategie, de markttactiek en de effecten van de concurrentiestrijd, die voor iedereen gevolgen zal hebben, gezien de miljoenen guldens die nodig zijn om de kauwgomresten uit de openbare ruimte te verwijderen. BBC 2, 20.00-20.30u.

The last Aztec. Laatste deel van een tweedelige documentaire over het einde van het rijk van de Azteken en de legendarische schat van hun koning Montezuma. Verslag van de obsessieve zoektocht van Peter Warren Finlay, de Brits-Australische auteur die opgroeide in Mexico-Stad. België 2 (Canvas) 20.50-21.45u.

muziek

Later... with Jools Holland. Muziekprogramma met presentator/muzikant Jools Holland, die een mix van nieuw muzikaal talent en gevestigde artiesten ontvangt, waaronder Bloc Party, LCD Soundsystem, Wilco, Joan Armatrading, Julie Fowlis en Richard Swift. BBC2, 0.35-1.35u.

praatprogramma

Wat heet! NOVA-presentator Twan Huys vertelt over de VS en journalist Auke Kok komt de dvd Zenders in woelig water aanbevelen, die gaat over de Nederlandse piratenzenders Radio Atlantis, Radio Noordzee Internationaal en Radio Veronica. Ned.3, 19.25-20.25u.

Knevel & Van den Brink. Gasten o.a. Albert Verlinde en evolutiebioloog Jan van Hooff over Bokito. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten muzikant en tvpersoonlijkheid Ozzy Osbourne, de Engelse actrice Freema Agyeman die in Doctor Who een hoofdrol speelt en televisiepresentator Justin Lee Collins, oftewel ‘JLC’. BBC1, 23.35-0.35u.

informatief

Balderdash and Piffle: Euphemisms: The Lace Curtain of Language. Een taalkundig onderzoek naar eufemismen voor seks, dood, oorlog en de gang naar de wc. BBC2, 23.00-23.30u.

amusement

Bart: Vijf jaar een tuin op zijn buik. Vijf jaar geleden is Bart de Graaff overleden. De huidige BNN-presentatoren eren Bart door nog een keer zijn programma's te maken. Zo presenteert Ruben Nicolai het programma BOOS, is Katja Schuurman de omroepster, stalkt Filemon presentator Beau van Erven Dorens in de Stalkshow, presenteren De Lama’s een speciale aflevering en gaat Sophie op bezoek bij Dennis van der Geest voor het programma Waar Kan Ik Je ’S Nachts Voor Wakker Maken. Ned.3, 20.25-21.55u.

Tros tv-show. Registratie vanuit Theater Carré in Amsterdam van het theaterprogramma waarmee Ivo Niehe langs de grote schouwburgen toerde. Hij wordt bijgestaan door een zeskoppige vrouwelijke band. Deel twee. Ned.1, 22.00-23.00u.

sport

Sportjournaal. Met o.m. een vooruitblik op de voetbalwedstrijd tussen Ajax en AZ, het beslissende duel om een plaats in de voorronde van de Champions League, een verslag van de 13de wieleretappe in de Giro d’Italia en een verslag van de persconferentie van Marco van Basten over de bekendmaking van de selectie van het Nederlands elftal. Ned 1, 18.50-19.00u. & 23.55-0.15u., Ned.3, 22.35-22.55u.