Televisie Film van de dag

Scène uit Pane e tulipani Silvio Soldini, 2000).

Pane e tulipani. Een veertigjarige huisvrouw (Licia Maglietta) uit Pescara – precies op de grens van Noord en Zuid-Italië – wordt tijdens een vakantietripje door haar gezin ‘vergeten’ in een wegrestaurant. Ze lift naar Venetië en begint daar een nieuw bestaan, dat op een enkele Servische toeristentiller na bevolkt wordt door louter aardige, niet uit eigenbelang handelende mensen, totdat haar man een leerling-loodgieter die zich een privédetective waant, op haar dak stuurt. Ze mag na wat twijfels logeren bij een levensmoede IJslandse ober, melancholisch neergezet door de Duitse acteur Bruno Ganz, die louter spreekt in archaïsche, poëtische volzinnen. Hij leerde Italiaans door Dante te lezen, zo blijkt. Regisseur Silvio Soldini plaatst levenskunst tegenover materialistische motieven. Zo drijft een oude anarchist een bloemenzaak waarin hij alleen verkoopt aan wie hij aardig vindt. (Silvio Soldini, 2000, I/CH), Ned. 2, 0.15-2.10u.

André Waardenburg