Sociale zekerheid voor Indiase arbeiders

De Indiase regering heeft gisteren een wet goedgekeurd die voorziet in levensverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor de 390 miljoen Indiërs die onder de armoedegrens leven en niet bij een vakbond aangesloten zijn. Enkele uren eerder had premier Manmohan Singh in een felle toespraak gezegd dat bedrijven die profiteren van de grote economische groei zich de armoede van anderen meer moeten aantrekken.

Volgens de wet, die in augustus aan het parlement wordt voorgelegd, kunnen bijvoorbeeld landarbeiders, bouwvakkers en fabrieksarbeiders die geen lid zijn van een vakbond zich aansluiten bij het programma. De arbeider betaalt een roepie premie per werkdag, en de regering en werkgever elk ook. De regering neemt ook de roepie voor haar rekening van arbeiders die minder dan 6.500 roepies (118 euro) per jaar verdienen.

Nadat de Congrespartij van Singh de afgelopen maanden bij deelstaatverkiezingen behoorlijk verloor, heeft zij besloten meer aandacht te besteden aan armoedebestrijding. In India wonen meer ondervoede mensen dan in Afrika bezuiden de Sahara.

Singh, deze week drie jaar aan de macht, sprak gisteren de Confederatie van Indiase Industrieën toe. „We kunnen ons de verspillende manier van leven van de westerse wereld niet veroorloven. [..] De sociale verantwoordelijkheid van bedrijven moet niet alleen in belastingen gedefinieerd worden.”