Rotterdam wil met 50-meterbad olympische zwemmers trekken

Rotterdam werkt aan de bouw van een 50-meterzwembad in Zuid, dat voorafgaand aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen dienst zou kunnen doen als trainingslocatie voor buitenlandse topzwemmers. Op de begroting van het Pact op Zuid, het grootscheepse renovatieproject bezuiden de Nieuwe Maas, heeft de gemeente 20 miljoen euro gereserveerd voor het top- en breedtesportbad, dat het huidige en verouderde zwembad Charlois moet vervangen.

„Wij bouwen geen Pieter-bad”, zei wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte, CDA) in een verwijzing naar het nationale zwemstadion in Eindhoven, waar olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband dagelijks z’n baantjes trekt. Daar krijgt een delegatie uit Rotterdam vandaag een rondleiding van technisch directeur Jacco Verhaeren.

Niettemin hoopt Bolsius met het realiseren van tal van sportaccommodaties (hockey, roeien, zwemmen en indoorsporten) dat Rotterdam kan meeprofiteren van de Spelen in 2012. „Met Londen op korte afstand zijn wij straks voor veel buitenlandse sporters een aantrekkelijke stad om te acclimatiseren.” Bolsius laat onderzoeken of een schuifdak financieel haalbaar is.

Rotterdam bouwt de komende jaren voor 10 miljoen euro een roeibaan in de Eendragtspolder, bij Zevenhuizen/Moerkapelle. Daarnaast wordt het Topsportcentrum, naast het Feyenoord-stadion, fors uitgebreid. Met de hockeybond wordt overlegd over het uitbouwen van het onderkomen van HC Rotterdam tot een nationaal hockeystadion annex internationaal trainingscentrum. Volgend jaar wil Rotterdam daar gastheer zijn van het toernooi om de Champions Trophy.

De gemeente maakte verder bekend dat het 70 jaar oude Van Maanenbad in Rotterdam-Noord voor acht miljoen euro wordt herbouwd, met behoud van de historische voorgevel. Het lang met sluiting bedreigde monument was in de jaren dertig de thuisbasis van drievoudig olympisch kampioene Rie Mastenbroek.