Rita Knuistingh Neven

Dit weekend klinkt tijdens de Operadagen Rotterdam ook de kameropera Bij Gebrek aan Conversatie van componiste Rita Knuistingh Neven en tekstdichter Peter Swanborn. De opera verscheen onlangs op cd, en is onderdeel van een oeuvre dat naast kameropera’s ook liederen, een Singspiel en een ‘kerkopera’ omvat.

De muziek van Knuistingh Neven, als componist autodidact, bezit een economische combinatie van muzikale eenvoud en dramatische doeltreffendheid. Ze neigt vaker naar het chanson (versterkt door de prominente accordeon) dan naar het operateske.

Ook Swanborns teksten, een reeks vaak weemoedige gedichten rond een ‘crime passionel’, maken van Bij Gebrek aan Conversatie eerder een introspectieve eenakter dan een extravert bühnedrama.

Jochem Valkenburg

Rita Knuistingh Neven: Bij Gebrek aan Conversatie. (SNMR 01). Uitvoeringen 25 t/m 27/5. Info: www.lantaren-venster.nl.