Praatjes bij paadjes op je pda

De weg vragen wil je niet, maar je pad vinden moet. Dat kan al met gps en pda. Nu is er een programma waarmee je de voorbelopen paden van vrienden kan volgen.

Verdwalen hoeft niet meer en met Mscape zijn wandelingen van vrienden en bekenden overal in den vreemde te volgen.

Shanghai mag dan een bruisende Chinese stad zijn, wie op straat de weg vraagt naar bezienswaardigheden of een leuk café, wordt door taalproblemen al snel glazig aangekeken. Daarom gingen we de straat op met een reisleider die in de binnenzak was meegereisd. Verdwalen was uitgesloten.

Nu pda’s toch steeds vaker met navigatiemogelijkheden worden uitgerust, moeten er meer toepassingen zijn dan gebruikers van a naar b leiden, moeten ze bij HP gedacht hebben. Jarenlang werkte men aan het programma Mscape, waarvan deze maand in Shanghai de bètaversie werd geïntroduceerd.

Mscape is gratis te downloaden en werkt op iedere zakcomputer die met Windows Mobile werkt en een gps-ontvanger aan boord heeft. Het stelt de gebruiker in staat om bijvoorbeeld wandelroutes van vrienden, familie of onbekenden te volgen. Door gebruik te maken van een ander gratis programma kunnen zij op vrij eenvoudige wijze een route uitstippelen en deze voorzien van spraak, muziek en beelden om de gebruiker op een speelse wijze naar allerlei leuke plekken te leiden. Intussen houdt de gps-ontvanger de boel in de gaten. Loopt iemand verkeerd, dan kan hij daarop gewezen worden. Ook is het mogelijk om spellen voor Mscape te maken. Ook deze werken in combinatie met gps maar kunnen onafhankelijk van plaats gespeeld worden.

Na het opstarten van Mscape en het opstarten van de door HP vervaardigde wandelroute was het even wachten voor we met de pda onze wandelingen konden beginnen. Daarna waren de opdrachten via het headsetje goed te volgen en werden we door middel van foto’s via allerlei bezienswaardigheden die we tegenkwamen naar een stadspark geleid.

Nog leuker is het eigenlijk om voor anderen dit soort routes en spellen te creëren. Bijvoorbeeld een kroegentocht door Antwerpen of een historische wandelroute door een oude stad.

Met de genoemde software is dat niet al te ingewikkeld. Daarna is de eigen creatie te delen met anderen op de speciale site van Mscape. HP verwacht dat daar op den duur een soort YouTube uit voort zal komen waar iedereen ervaringen deelt en downloadt voor het op reis gaan.

Meer informatie opwww.mscapers.com.

    • Laurens van Aggelen