Polen zien een communistische spion in Kapuscinski

De onlangs overleden Poolse schrijver en globetrotterreporter Ryszard Kapuscinski is in zijn land het voorwerp van een verdachtmakingscampagne en wordt er postuum afgeschilderd als een ”communistische spion”. De Poolse editie van Newsweek plaatste Kapuscinski op de cover van zijn magazine en komt met zogenaamde onthullingen uit het politiearchief dat tijdens het communistisch tijdperk over hem werd bijgehouden.

Het tijdschrift beweert dat Kapuscinski in de jaren `60 en `70 tijdens zijn buitenlandse reizen onder een hoedje hebben gespeeld met de communistische geheime politie. Kapuscinski is de laatste van een reeks prominente Polen die als communist wordt afgeschilderd. Volgens critici wordt deze heksenjacht vanuit het conservatieve regime-Kaczynski gestuurd.