Poes kan de pot op

De geurvrije kattenbak bestaat niet en zwangere vrouwen kunnen van kattenpoep met toxoplasmose worden besmet. De kattenbak staat in een slechte reuk. Maar hoop gloort.

Leer poes poepen op privaat met aangepaste wc.brillen

Zou het niet ideaal zijn als de kat zijn gevoeg op de wc zou doen, net zoals de overige gezinsleden? In Australië bedacht Jo Lapidge, eigenares van de Birmees Doogie, de ‘Litter Kwitter’. Dit systeem lijkt op de wc-brilverkleiner voor peuters en bestaat uit een op de wc-pot passende, witte oplegbril met drie verschillend gekleurde inlegringen. De groene ring heeft een grote opening, de oranje ring heeft een kleiner gat en de rode ring is helemaal gesloten.

De uitvindster van de Litter Kwitter, het ‘Cat Toilet Training System’, claimt dat een poes binnen twee maanden wc-potgetraind is. De training bestaat uit vier fases.

Tijdens de eerste, ‘rode fase’, wordt de bril met de gesloten, rode ring op de wc-pot gezet. Gevuld met kattenkorrels wijkt deze schaal nauwelijks af van een open kattenbak. Al dan niet geholpen door een krukje of trapje dat naast de wc-pot staat, kan poes naar de met korrels gevulde schaal klauteren om daar te poepen.

Na een paar weken volgt de ‘oranje fase’. De gesloten rode ring wordt vervangen door de van een 13 centimeter grote opening voorziene oranje ring. De rand van de ring is nog met kattenbakkorrels gevuld. Weer een paar weken later, als de poes aan het gat in de ring gewend is, volgt de ‘groene fase’. Met deze ring waar in de rand nog een paar kattenbakkorrels liggen, wordt de poes aan een grote opening gewend. Die komt twee weken later. Dan springt poes op de witte oplegbril die de rand van de wc-pot enigszins verbreedt. Kattenbakkorrels worden niet meer gebruikt. Is de poes hieraan gewend geraakt, dán is het tijd voor zijn eindexamen.

Poes is geslaagd als zij haar behoeften op de plee doet. Bij zakken, en dat geldt ook voor de andere fasen, moet poes weer naar de vorige fase terug.

Aan de hand van het soms hilarische, 30 minuten durende dvd’tje legt de uitvindster van de Litter Kwitter alles duidelijk uit. Zij wordt hierbij door een deskundige in dierengedrag geholpen, maar poes Doogie, die speelt de hoofdrol.

De stinkende kattenbak kan nu bij het grof vuil en je hoeft nooit meer met zware zakken kattenkorrels sjouwen.

Helaas leert Litter Kwitter de poes niet om door te trekken. Ook moet de wc-deur open blijven of er moet een kattenluikje geïnstalleerd worden en, hoewel er nog geen verdrinkingsgevallen bekend zijn, is het niet denkbeeldig dat minder lenige poezen in de pot belanden.

Litter Kwitter incl. Nederlandstalig instructieboekje en dvd met Doogie: 59 euro. Meer info en te koop bij: www.diergedrag.nl