Pas verschenen

Oscar van den Boogaard: Magic Man. De Bezige Bij, 288 blz. € 18,90

Zoektocht naar geluk van een jongeman die na de dood van zijn vriend terugkeert naar het familiehotel van zijn ouders hoog in de bergen. Na een ontmoeting met een jong bruidspaar op huwelijksreis denkt hij voor het eerst van zijn leven verliefd te zijn op een vrouw. De komst van een rechercheur die alles wil weten over de dood van zijn vriend, staat zijn prille geluk in de weg. Achtste roman van de Vlaamse auteur Van den Boogaard.

Charles De Coster: Tijl Uilenspiegel. Zijn legende, alsmede de heldhaftige, koddige en roemruchte avonturen door hem en Lamme Goedzak beleefd in Vlaanderen en elders. Voltaire, 537 blz. € 39,90

Beroemde 19de-eeuwse schelmenroman in een nieuwe Nederlandse vertaling. De guitige, soms boosaardige fratsenmaker Tijl Uilenspiegel heeft het in het Vlaanderen ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog meestal gemunt op de rijken en hoogmoedigen, maar naarmate het boek vordert krijgt hij een heel andere dimensie: hij wordt het Vlaamse ideaal van vrijheid en ontvoogding, van geloof in vooruitgang en in een menswaardig bestaan. Met tekeningen van Peter van Hugten.

Halldór Laxness: Aan de voet van de gletsjer. De Geus, 204 blz. € 19,90

De grote IJslandse auteur en Nobelprijswinnaar Halldór Laxness (1902-1998) in een nieuwe vertaling. De bisschop van IJsland stuurt een jonge priester, Gebi, naar de pastoor van een afgelegen parochie aan de voet van de Snaefekksgletsjer om de klachten over pastoor Jon Primus te onderzoeken. Gebi raakt verwikkeld in vreemde situaties. Met nawoord van Susan Sontag.

F. Springer: De verhalen. Querido, 359 blz. € 19,95

Het kortere proza van ex-diplomaat en auteur F. Springer gebundeld ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag. In het voorwoord schrijft Springer over het ontstaan van zijn verhalen ‘Dwars door de Vogelkop’, ‘Toeties dood’ en ‘Schimmen rond de Parula’.

Non-Fictie

Niall Ferguson: De Grote oorlogen. De honderdjarige oorlog en de ondergang van het Westen. Contact, 888 blz. € 59,90

De Britse historicus Niall Ferguson stelt de vraag waarom de 20ste eeuw zo uitzonderlijk bloederig is geweest en maakt een grondige analyse van de Tweede Wereldoorlog. Niet de macht van het Westen, maar de opkomst van Azië is volgens Ferguson de belangrijkste ontwikkeling van de vorige eeuw.

Frans Grijzenhout (red.): Erfgoed. De geschiedenis van een begrip. Amsterdam University Press, 336 blz. €37,50

Historische reconstructie en analyse van het begrip ‘erfgoed’. Aan bod komen onder meer juridische herkomst, religieuze dimensie en toepassing van het begrip op culturele voorwerpen.

Anna Politkovskaja: Russisch dagboek. De Geus, 447 blz. €19,90

Anna Politkovskaja werd ‘het geweten van Rusland’ genoemd. De op 7 oktober 2006 vermoorde journaliste schreef voor Novaya Gazeta, een van de weinige overgebleven onafhankelijke kranten van Rusland.

Enkele maanden voor haar dood rondde ze haar laatste boek af: Russisch dagboek, dat een onthutsend beeld geeft van het Rusland onder Poetin. Het boek beslaat de periode van 7 december 2003, toen Poetin zijn herverkiezingscampagne begon, tot 1 september 2005, een jaar na het gijzelingsdrama in Beslan.

Sytze van der Veen: Een Spaanse Groninger in Marokko. De levens van Johan Willem Ripperda (1682-1737).Bert Bakker, 677 blz. €39,95

Biografie van een kleurrijke, kale Groningse jonker die het met list en bedrog tot minister in Spanje schopte, in de gevangenis belandde. Hij wist te ontsnappen naar Marokko, waar hij als moslim en pasja opduikt, maar ook onder verdachte omstandigheden stierf.