Op naar Midkemia, zolang het nog kan

Wat is het een ingewikkeld bouwwerk, de Riftwar-cyclus van Raymond E. Feist.

De fantasyschrijver wil er na nog zes delen mee stoppen, kondigde hij onlangs aan.

Cover van Magiër van Raymond E. Feist

Auteur Raymond E. Feist, een van de grote namen uit het fantasygenre, heeft al vijfentwintig boeken over de Riftwars op zijn naam staan. Zelf duidt hij ze inmiddels aan als De Riftwar Cyclus.

Onlangs postte de Californiër een kort bericht op zijn officiële fansite. Met zijn uitgever Harper Collins heeft hij een contract gesloten voor zes nieuwe boeken, aldus Feist, waarvan vijf zich weer zullen afspelen op Midkemia, het strijdtoneel van de Riftwar-cyclus. Het zesde boek maakt deel uit van ‘een nieuw project’. Wat betekende dat? Ik vroeg het de auteur zelf, per e-mail.

Feist antwoordde dat hij een nieuwe serie wil schrijven, die niets met Midkemia van doen heeft. Hij verlangt ernaar „om de regels te veranderen, een nieuw landschap betreden en om vanuit een ander perspectief te schrijven”. Wat dat voor zijn nieuwe werk betekent laat hij niet los, behalve dat het geen relatie zal hebben met het bestaande, en dat het in de categorie fantasy alternate history zal vallen.

Met de andere vijf boeken sluit Feist de Riftwar-cyclus voorgoed af: dertig delen lijkt hem een mooi, rond getal. En zo komt er dan een einde aan het tijdperk Midkemia, een avontuur dat dertig jaar geleden begon.

Midden jaren zeventig bedacht een enthousiaste groep studenten aan de University of California in San Diego de ‘Role Playing Game’ (zie kader) Midkemia. De club speelde tot die tijd Dungeons & Dragons, maar daar waren ze op uitgekeken, en dus verzonnen ze zelf iets. Feist, die in San Diego communicatiewetenschappen studeerde en later bij de club kwam, was zo enthousiast over het spel dat hij er een aantal verhalen over schreef. Naar zijn eigen zeggen waren die nog behoorlijk amateuristisch, maar oefening baart kunst, en in 1982 verscheen Magician, het eerste deel van de Riftwar-cyclus. Het boek werd een enorme hit.

Magician speelt zich af op Trigia, een van de drie continenten op Midkemia. We leren de hoofdpersoon Pug kennen, een jonge tovernaarsleerling die er aanvankelijk weinig van bakt. Later groeit hij uit tot de grootste en krachtigste magiër die de Rifts, poorten naar andere werelden, kan bedwingen.

Door het idee van de Rifts heeft de cyclus een eigen gezicht gekregen, en een originele, sciencefictionachtige sfeer. Via de Rifts komen de Midkemianen in contact met vreemde werelden, die ze bestrijden, betreden, verkennen en soms bewonen. Het geeft de boeken, die bovendien zijn geschreven in een meeslepende romanstijl, een diversiteit die je in de fantasy niet vaak tegenkomt.

De „historische gebeurtenissen op een fantasyplaneet” (zoals Feist het zelf zegt) beslaan al met al honder-den jaren. De Riftwar-cyclus is op die manier een heel bouwwerk geworden, met Pug, zijn vriend Tomas en een vaste groep personages die hen helpen als rode draad. Om inzicht te krijgen in de volgorde van hun avonturen moet je als lezer regelmatig het internet, de uitgever of Feist zelf raadplegen. Maar dat maakt het leesplezier alleen maar groter natuurlijk.

Voor wie Feist nog helemaal niet kent: Magician is een goed vertrekpunt voor een heerlijke lange vakantie op Midkemia. Gewoon thuis, op de bank.

De officiële fansite van schrijver Raymond E. Feist is www.crydee.com Voor de uitgevers van de Nederlandse vertalingen van de boeken van Feist, zie www.mynx.nl en www.dromen-demonen.nl. Voor zijn Britse uitgeverij, kijk op www.voyager-books.co.uk.