Ongeduldig Noord-Korea test raketten

Noord-Korea heeft vanochtend verschillende raketten voor de korte afstand afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Dat hebben media in Japan en Zuid-Korea gemeld.

De nieuwe Noord-Koreaanse rakettesten komen op een moment dat het internationale overleg over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma nog steeds niet hervat is, ondanks optimistische geluiden van Amerikaanse zijde. Onduidelijk is nog welke gevolgen de Noord-Koreaanse actie van vanochtend heeft voor de onderhandelingen in het zogeheten zespartijen-overleg.

Militaire deskundigen in Zuid-Korea hebben de betekenis ervan gerelativeerd. De raketproeven zouden een reactie kunnen zijn op het in de vaart nemen, eveneens vanochtend, van de eerste Zuid-Koreaanse kruiser die is uitgerust met zogeheten Aegis-radartechnologie.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo werden de Noord-Koreaanse raketten afgevuurd vanuit Hamgyong Namdo aan de oostkust van het Koreaanse schiereiland. In dat gebied zijn mobiele lanceerinrichtingen, communicatieapparatuur en personeel waargenomen, die na de lanceringen van vanochtend waren verdwenen. Het zou gaan om van de Scud afgeleide raketten met een bereik van honderd tot tweehonderd kilometer. Een zegsman van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei dat nog wordt onderzocht hoeveel raketten precies zijn uitgevoerd en van welke type.

Aan het zespartijenoverleg over Noord-Korea doen behalve de beide Korea’s ook de VS, China, Japan en Rusland mee. Eerder dit jaar werd een doorbraak bereikt waarbij Pyongyang als eerste zet beloofde de kerncentrale van Yongbyan stil te leggen. Dat is nog niet gebeurd. De reden is onenigheid over Noord-Koreaanse tegoeden bij de Banco Delta Asia in het Chinese Macau. Met zijn nieuwe raketproeven geeft Noord-Korea kennelijk opnieuw uiting aan zijn ongeduld. (Reuters, AP)