OESO: economie groeit te snel

Nederland moet oppassen voor oververhitting van de economie. De economische groei zal dit en volgend jaar uitkomen op 2,9 procent, meer dan het gemiddelde in de eurozone.

Dit schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar halfjaarlijkse economische vooruitblik. Volgens de club van rijke industrielanden moet Nederland oppassen omdat de consumptie groeit, de werkeloosheid afneemt en de lonen én prijzen sterk dreigen te stijgen. Nederland dient zijn bestedingen te beperken om de groei niet uit de hand te laten lopen, meent de OESO.

De organisatie waarschuwde in november vorig jaar ook al voor oververhitting van de economie. Toen ging zij nog uit van een iets hogere groei; de prognose voor 2008 was 3,1 procent.

De Nederlands economie leeft al enige tijd sterk op. In 2006 kwam de groei ook uit op 2,9 procent, een flinke toename vergeleken met de 1,5 procent van 2005. Voor de dertien landen in de eurozone ziet de OESO dit jaar een groei van 2,7 procent en van 2,3 procent in 2008.

De sterke daling van de werkloosheid kan overigens een dempende werking hebben op de economische groei. Bedroeg de werkloosheid in Nederland in 2005 nog 5 procent, dit jaar gaat de OESO uit van 3,7 procent en voor 2008 van 2,8 procent. De organisatie roept het kabinet op mensen langer te laten werken en de arbeidsparticipatie te verhogen.

Commentaar: pagina 7

Oeso: pagina 11

Lees de Economic Outlook op www.oecd.org