Mozart voor koeien

De koeien van Boer Konijn springen de wei in als ze voor het eerst weer naar buiten mogen na de winter. Foto: Bram Budel Budel, Bram

Op de Chirigota boerderij, net buiten Madrid in Spanje, leven zevenhonderd koeien. Die koeien hebben een luxe leven, want de eigenaar vindt dat als je goed bent voor je koeien, zij meer en betere melk geven. Als het tijd is om te melken, krijgen de koeien eerst een lekkere douche. Dan zet de veehouder het Concert voor fluit en harp van Wolfang Amadeus Mozart op en kan het melken beginnen. Dat concert ontspant ze het meest, zegt de boer. Het is belangrijk dat ze relaxt zijn, maar ze mogen ook weer niet in slaap vallen. De koeien produceren volgens hem wel vijf liter melk meer dan koeien die niet naar Mozart luisteren. Aan het eind van de dag liggen er waterbedden met kussentjes klaar, waarop de koeien nog even kunnen chillen. (Foto: Bram Budel)