Komedie over Holleeder

Henk van Gelder

„Een Holleeder-komedie”, zegt scenarist-regisseur Frank Ketelaar over de bioscoopfilm Ron, die hij volgend jaar hoopt te maken. „Hoewel dat misschien iets te sterk is uitgedrukt. In elk geval moet het een misdaadkomedie worden die zich afspeelt in Amsterdam-Zuid, waar high culture en criminaliteit op een wonderlijke manier samenwonen. Zoals mijn dochter twee jaar geleden zei: papa, er ligt een man op straat dood te bloeden. Daar gaat het over. ” De financiering is bijna rond.

Ketelaar won gistermiddag de tweejaarlijkse Lira-scenarioprijs (15.000 euro) met zijn script voor de telefilm De Uitverkorene, gebaseerd op de waar gebeurde ondergang van het softwarebedrijf van de streng gereformeerde gebroeders Baan. De film, met Kees Prins en Pierre Bokma in de hoofdrollen, is vorig jaar uitgezonden door de VPRO en wordt door de jury omschreven als „een klassiek opgebouwd koningsdrama met bijbelse allure.” De andere twee genomineerden waren Helena van der Meulen voor Bluebird (over een dertienjarig meisje dat gepest wordt) en Ger Beukenkamp voor De Kroon, waarin wordt gereconstrueerd hoe het Max van der Stoel lukte om Jorge Zorreguieta weg te houden van het huwelijk van zijn dochter met prins Willem-Alexander.