Justitie zat al jaren op ‘vieze Peter’ te wachten

Willem Holleeder herstelt van zijn hartoperatie.

Het Openbaar Ministerie werkt gestaag door aan een serie onderzoeken naar de Amsterdamse onderwereld.

Het is stil rondom Willem Holleeder. Het mediacircus dat zich had verzameld bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp heeft zijn tenten tot na de zomer afgebroken, nu de behandeling van de zaak tegen de hartpatiënt Holleeder en negen medeverdachten is uitgesteld tot september.

Ondertussen werkt het Openbaar Ministerie verder aan een offensief tegen de georganiseerde misdaad. Er zitten inmiddels zeker vijftien mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij vier liquidaties in het criminele milieu. Het gaat om moorden die werden gepleegd tussen 2000 en 2006. En dat is nog maar het begin, zo stelde procureur-generaal Harm Brouwer afgelopen week in een interview in het AD.

Volgens de hoogste baas van het OM is een veroordeling van Holleeder niet het ultieme doel. „De Nederlandse onderwereld heeft niet één leider, er is geen capo di tutti capi. Er zijn meer topcriminelen die elkaar kennen en soms samenwerken. Sommigen daarvan lopen nu nog vrij rond, maar wij willen ze allemaal pakken. ” Daarnaast hoopt Brouwer ook nog een aantal witwassers en andere dienstverleners van de georganiseerde misdaad aan te pakken.

Naast de zaak tegen Holleeder en de negen medeverdachten die worden vervolgd voor afpersing, lopen er nu vier onderzoeken naar liquidaties. Hoewel Holleeder in geen van deze zaken als verdachte is aangemerkt, hebben al de slachtoffers wel iets met hem te maken.

Maar daar blijft het niet bij. Vorig jaar meldde zich ene Peter la S. bij de recherche met de mededeling dat hij – in ruil voor strafvermindering – wilde praten over moord en doodslag in de onderwereld en zijn rol daarbij. Het lijkt de doorbraak waarop politie en justitie al jaren zitten te wachten.

Het OM sloot met deze kroongetuige een deal die inmiddels is goedgekeurd door een rechter. La S. zou in nog minstens tien andere moordzaken verklaringen hebben afgelegd. Het wachten is op nieuwe arrestaties waarmee de link kan worden gelegd naar Willem Holleeder.

Een van de criminele kopstukken met wie het OM graag wil praten is Dino S., die door de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra werd omschreven als een van de vaste partners van Holleeder. Dino S., die al enige tijd wordt gezocht op verdenking van heroïnesmokkel, zou volgens kroongetuige Peter la S. betrokken zijn bij de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Gezien het feit dat de schutters en hun handlangers in het dossier-Van der Bijl een bekentenis hebben afgelegd, kan het haast niet anders dan dat La S. bedoelt dat Dino S. de opdrachtgever was.

Als die verklaring met andere bewijzen kan worden onderbouwd, heeft justitie echt beet. Dan worden niet alleen de loopjongens die het vuile werk opknappen veroordeeld, maar ook hun opdrachtgevers.

De grote vraag is nu hoe betrouwbaar de verklaringen van La S. zijn. Hebben we hier te maken met een insider die het criminele milieu wil verlaten? Of is de kroongetuige bezig met het schoonvegen van zijn eigen straatje? Om die vraag draait het inmiddels in de kruistocht waarover Harm Brouwer afgelopen week sprak. Daarmee heeft het circus-Holleeder vooralsnog een nieuwe hoofdpersoon. Zijn alias luidt vieze Peter.