Jonge zeearend krijgt ring

Jonge zeearend krijgt kring Foto Frank de Roder, Staatsbosbeheer Staatsbosbeheer

Alsof het een baby is van de kroonprins, zo wordt de jonge zeearend (geboren op 15 april) in de Oostvaardersplassen beschermd tegen fotografen. „Het is voor media niet mogelijk om opnamen van de zeearend te maken”, zegt Staatsbosbeheer. Die organisatie stelt wel zelf gratis beeld en filmmateriaal beschikbaar. Deze foto is gemaakt door boswachter Frank de Roder. Bij het nest hangt ook een webcam waarvan de beelden te zien zijn via de site van Staatsbosbeheer,

De zeearend is de grootste arend van Europa. Een zeearend leeft van aas, vogels en vis. De vogel leeft bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied zoals de Oostvaardersplassen. Vorig jaar werd er voor het eerst sinds mensenheugenis een zeearendjong geboren.

Gisteren is deze jonge zeearend geringd om hem beter te kunnen volgen. Het jong van vorig jaar was niet geringd omdat het een eerste en dus kwetsbare broedpoging van een relatief jong zeearendvrouwtje betrof.

Het was niet eenvoudig om de zeearend te ringen, meldt Staatsbosbeheer in een persbericht. Het nest ligt in het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen. De boswachters hadden een kano nodig om het nest te bereiken. Vervolgens klom een boswachter met behulp van een ladder in de boom en werd het jong naar beneden gehaald. Het is gewogen (4,4 kilo), gemeten (vleugellengte 34,5 cm), geringd en weer teruggezet. De inscriptie van de ring is te lezen door vogelaars met goede verrekijkers en telescopen. Door het doorgeven van waarnemingen wordt meer inzicht verkregen in de verspreiding van deze zeearend.